Megosztás
2015.7.2. |

Ha egy hídnak – mint például az Orbán-kabinet által tervezett paksi átkelőnek – csak a megvalósítási tanulmányára és a helyének kijelölésére 870 millió forintot kell költeni, akkor ott a hídépítés szükségessége megkérdőjelezhető, és joggal merül fel a hatalmas összegű állami mutyizás gyanúja. A PM felszólítja az Orbán-kormányt, hogy a rendelkezésre álló százmilliókat költse inkább olyan indokolt közúti beruházásokra, amelyekre már rég sort kellett volna kerítenie.

 

A Magyar Közlöny legfrissebb száma szerint az Orbán-kormány 870 millió forintot akar sürgőséggel elkölteni a paksi bővítéssel összefüggésben a Paks és Kalocsa térségében tervezett új Duna-híd megvalósítási tanulmányának elkészítésére és egyéb előkészítési feladatokra (többek között a híd helyének kijelölésére).

A közleményből két következtetést lehet levonni. Egyrészt megint előbb született meg a kampánycélú politikai döntés egy állami nagyberuházásról, mint hogy annak indokoltságát és megvalósíthatóságát megvizsgálták volna. Másrészt még egy kapavágás sem történt, de máris megkezdődött a közpénzek százmillióinak kilapátolása.

Az Orbán-kormánynak hosszú listája van olyan útkarbantartási, elkerülőút-építési és egyéb közúti projektekből, amelyeknek az indokoltsága megkérdőjelezhetetlen, mégsem biztosítanak rá forrást.

A PM szerint a szóban forgó 870 millió forintot inkább a kritikán aluli állapotban lévő alsóbbrendű utak felújítására kellene költeni.

Budapest, 2015. július 2.

 

PM Sajtó