Paks_atom_hulladék
Megosztás
2014.11.13. |

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselőjének kérdésére a Paksi Atomerőmű tulajdonosa elismerte: azért hoztak légi úton üzemanyagot az erőműbe, mert az ukrán helyzet miatt biztonsági kockázatot jelent a fűtőelemek vasúti szállítása. Ettől a pillanattól kezdve nincs rá elfogadható magyarázat, hogyan küldhette ki a kormány a 2003-as paksi balesetben megsérült fűtőelemeket vonattal Ukrajnán keresztül Oroszországba.

 

 

Idén augusztusban – titokban, jogilag máig vitatott módon – a magyar állam Oroszországba juttatta a 2003-as paksi reaktorbalesetben megsérült fűtőelem-kazettákat. A szállítás vasúton történt, az Oroszországgal háborús konfliktusban álló Ukrajnán keresztül – kormányzati állítás szerint azért, mert a hagyományos szállítási útvonal „tökéletesen biztonságos”. Néhány héttel később ugyanakkor légi úton érkezett friss nukleáris üzemanyag Paksra, kétségessé téve, hogy a vasúti szállítás valóban kielégíti a biztonsági elvárásokat.

Ezért Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője írásban tudakolta az MVM és az Országos Atomenergia Hivatal illetékeseit, miért folyamodtak a sokkal nagyobb műszaki kockázatot jelentő és drágább légi szállításhoz, ha a vasúti transzfer – ahogyan a kormány állítja – biztonságos. Az OAH válasza szerint „a nukleáris hatóság nem foglalkozik a választott megoldás okával illetve szükségszerűségével”, ami rendkívül nyugtalanító álláspont a nukleáris biztonságot szavatolni hivatott kormányhivatal részéről. 

Az MVM ugyanakkor írásba adta: az Ukrajnában kialakult helyzet kapcsán a vállalat biztonsági kérdésnek tekinti a fűtőelemek alternatív szállítási útvonalának kialakítását és fenntartását. Ez azt jelenti, hogy az atomerőmű tulajdonosa szerint a vasúti szállítás nem biztonságos. Vagyis a magyar kormány a térségben élők biztonságának rovására szállította ki a sérült fűtőelemeket Oroszországba. - ezért pedig az érintetteknek vállalniuk kell a felelősséget.

 

Jávor Benedek blogbejegyzése a témában itt olvasható: http://javorbenedek.blog.hu/2014/11/12/kockazatos_volt_a_paksi_hulladek_szallitasa_paks_szerint_is

 

 

Budapest, 2014. november 13.