Megosztás
2013.2.24. |

Az közbeszerzési közlönyben megjelent az atlatszo.hu álltal publikált adatok szerint a becsült árnál csaknem 50 százalékkal drágább ajánlattal nyert el a Simicska Lajoshoz köthető Közgép egy paksi rekonstrukciós munkát. A Párbeszéd Magyarországért szerint az eset jól példázza, miért akar Orbán Viktor 3000 milliárdnyi adóforintot az atomerőmű bővítésre költeni, és kik fognak igazán jól járni a beruházással. A 2013. február 22-i Közbeszerzési Értesítő szerint 249,5 millió forintos megbízást nyert a Közgép konzorciuma egy közbeszerzési eljárás keretében az állami tulajdonú MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-től.

 

Az elvégzendő feladat a gépházi csurgalékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciója. Simicska Lajos cége a Csőszer Paks Épületgépészeti Kft.-vel indult. A kiíró eredetileg 175 millió forintra becsülte a vállalási árat - végül a Közgépé 249,5 millió forintos ajánlata bizonyult a legkedvezőbbnek. A PM nem vitatja, hogy az elaggott paksi atomerőműben szükség van rekonstrukciókra. Elfogadhatatlannak tartjuk viszont, hogy ezek a gyakran túlárazott projektek leginkább a Simicska-Nyerges érdekkörnél landolnak. Ez történt korábban a paksi bővítéssel kapcsolatos félmilliárd forintos kommunikációs pályázattal is, amelyet a Simicska-érdekeltségű Mahir Cityposter nyert meg.

 

Így nem csak az elképesztően drága és felesleges bővítés fogja terhelni az államháztartást, de még az Orbán Viktor által vizionált gazdaságfejlesztő hatás sem fog érvényesülni, csupán a miniszterelnök körüli oligarchakör lesz még jobban kistafírozva. Az ökopárt úgy véli: ha az Orbán-kormány már most, az élettartam-hosszabbítás és a bővítés előkészületeinek időszakában sem tudja féken tartani a Fidesz-holdudvar hiénáit, akkor nincs okunk elhinni, hogy a nagyságrendekkel nagyobb falatot jelentő paksi bővítési projektnél ne ugyanez a közpénzköltési gyakorlat érvényesülne majd.

 

Budapest, 2013. február 24.

 

Jávor Benedek országgyűlési képviselő
a Párbeszéd Magyarországért társelnöke