Megosztás
2014.5.19. |

Törvényjavaslatban kezdeményezi Szabó Tímea, hogy 2018-tól az országgyűlési, az EP- és az önkormányzati választásokon is kötelező legyen ötvenszázalékos női kvótát alkalmazni a jelöltállító listákon. Erről az Együtt-PM-ben politizáló független képviselő hétfőn sajtótájékoztatón beszélt.

 

    Szabó Tímea azt mondta, hogy ebben a ciklusban is "siralmas", tíz százalék alatti a női képviselők aránya a magyar parlamentben, amivel az ország világviszonylatban a 120 helyen áll.
    Az Együtt-PM politikusa közölte, az állami gazdasági társaságok vezetőségében és felügyelő bizottságaiban is egyharmados női kvóta alkalmazását javasolják.
    Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM EP-képviselőjelöltje elmondta, brüsszeli mintára indítványozzák, hogy a magyar Országgyűlésben is hozzanak létre egy a nők egyenjogúságáért tevékenykedő állandó bizottságot. A magyar EP-képviselők pártállástól függetlenül nagy aktivitással vesznek részt az Európai Parlament Nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságában, ezért remélik, itthon sem lesz akadálya a testület felállításának - mondta.

A Szabó Tímea által benyújtott - a nők politikai és gazdasági részvételének erősítéséről szóló - képviselői önálló indítvány (törvényjavaslat) elérhető itt.

 

 


Forrás: MTI