Megosztás
2015.10.12. |

Vezető ügyvédek lobbija van a jogbiztonságot veszélyeztető törvénymódosítás mögött? A Párbeszéd Magyarországért (PM) nem érti, miért csatlakozott az LMP is a négy nap alatt, az érintettekkel való egyeztetés nélkül elfogadott módosítás előterjesztőihez.

 

Ma a házszabálytól való eltéréssel, négyötödös minősített többséggel nyomták át az Országgyűlésen azt a pénteken beterjesztett indítványt, amelynek eredményeként az igazságügyi miniszter keresetére kétségessé válik az autonóm ügyvédi kamarák döntéseinek érvényessége.

Eddig a köztestületek döntéseinek érvényességét kizárólag jogerős bírói ítélet írhatta felül, holnaptól ez – feltehetőleg néhány befolyásos ügyvédi vezető lobbija eredményeként – megváltozik.

A PM szerint veszélyezteti a jogbiztonságot a Fidesz-KDNP-Jobbik-MSZP-LMP mutyija, amellyel az ügyvédi kamarák önigazgatását csonkítják meg.

A PM értetlenül áll az előtt, hogy az LMP és az MSZP is csatlakozik ebben az ügyben a Fidesz-KDNP-Jobbik tengelyhez. Különösen meglepő ez Schiffer Andrástól és pártjától, akik rendre a szakmai-társadalmi egyeztetéseket hiányolják és a kapkodó jogalkotás ellen szólalnak fel.

Most pedig az LMP által is beterjesztett javaslat négy nappal később már hatályba léphet. 

A PM az egykori jogvédő, egykori ellenzéki Schiffer Andráshoz fordul: most hol marad a jogállam védelme, hol marad az érintettekkel való egyeztetés?

 

Budapest, 2015.10.12.

Tordai Bence

PM szóvivő