Tordai Bence
Megosztás
2018.9.11. |

Határozati javaslatban kívánja meggátolni a Párbeszéd az új technológiákkal előállított génkezelt mezőgazdasági termékek beszivárgását. A párt a GMO-mentes Magyarország megőrzése érdekében az összes képviselőcsoport támogatásában bízik.

Magyarországon - ahogyan az EU legtöbb tagállamában - a lakosság nagy többsége elutasítja a génkezelt élelmiszereket. Ez az óvatos hozzáállás azon az elővigyázatossági elven alapul, amely a GMO-kra vonatkozó nemzeti és uniós jogalkotást is meghatározza: amíg nincs egyértelműen bizonyítva a génkezelt szervezetek ártalmassága, addig semmi keresnivalójuk a közforgalmú élelmiszerekben.

A GMO-ipar technológiai trükkökkel próbálja megkerülni az elővigyázatosság elvéből fakadó tilalmakat és korlátozásokat. Ezért a Párbeszéd frakciója olyan, reményeink szerint összpárti támogatást élvező határozati javaslatot terjeszt a parlament elé, amely a gyártási eljárástól függetlenül azonos elbánásban részesíti a génmanipuláció útján létrejött élelmiszer-összetevőket. Úgy gondoljuk ugyanis, hogy - mivel az új technológiákkal előállított génkezelt szervezetekre vonatkozóan sem végezték el azokat az egészségügyi és környezeti vizsgálatokat, amelyek a biztonságos forgalomba hozatalukhoz az elővigyázatosság elve alapján szükséges előfeltételek lennének - a magyar jogalkotó akkor jár el helyesen, ha ugyanúgy tekint ezekre a géntechnológiai úton létrehozott fajtákra és fajtaváltozatokra, mint a korábbi GMO-kra, és azokkal egységes szabályozást alkalmaz.

Bízunk benne, hogy a magyar fogyasztók és a hazai mezőgazdaság érdeket szolgáló javaslatot az Országgyűlésben ülő képviselők pártérdekektől függetlenül, az ország jövőjéért viselt felelősségüket átérezve támogatják majd.


Budapest, 2018. szeptember 11.
Tordai Bence
a Párbeszéd országgyűlési képviselője

 

Csatlakozz!