orvoshiány
Megosztás
2015.8.8. |

Miközben Orbán a haverjainak és a vejének üzleti ügyeit intézi, a kistelepülések lakói végképp orvosi ellátás nélkül maradnak. A Fidesz-kormány több pénzt költ az idegenellenes plakátkampányaira, mint a betöltetlen háziorvosi praxisok betöltésére. Naponta halnak meg betegek azért, mert a helyettesítő orvos nem tudja ellátni őket, vagy a végtelen várólisták miatt nincs hová továbbküldeni a beteget. Radikális beavatkozásra van szükség!

 

Hazánk drámai orvoshiánnyal küzd, főként a legszegényebb területeken. Akadnak települések, ahol 5-10 éve nincs háziorvos. Jelenleg 231 praxis betöltetlen, 2000 háziorvos pedig nyugdíjasként dolgozik. A kormány e probléma megoldására jövőre is csak 500 millió forintot szán, ami csepp a tengerben.

Nem csoda, hogy a fiatal orvosok jelentős része külföldre megy, ahol a hazai fizetésének akár az ötszörösét is megkeresheti. 2013-ban 1950-en, tavaly 1943-an kérték ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást. Így egyszerre tűnnek el az orvosok a háziorvosi rendelőkből és a kórházakból. Nincs a faluban, aki elvégezze az első vizsgálatot, és nincs hová beutalni a beteget, mert mire sorra kerülne a várólistán, gyakran már késő.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) ismételten követeli, hogy azonnali hatállyal állítsák le a kormány Várba költöztetését, és azt a százmilliárdos összeget, amiből Orbán Viktor saját hatalmi hóbortját űzi, az egészségügyre költsék!

 

Dr. Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja

Budapest, 2015. augusztus 8.