Megosztás
2016.11.18. |

 A Párbeszéd Magyarországért semmilyen alkut nem hajlandó kötni a jelenlegi Alkotmánybíróság elvtelen működésének fenntartása érdekében. A Fidesz-KDNP tovább folytatja a jogállam mindennapos meggyalázását és egy látszatdemokrácia kiépítését.


A Párbeszéd Magyarországért szerint az Alkotmánybíróság (AB) fontos intézmény lenne, azonban a jelenlegi testület nem a jogállam védője, hanem Orbán Viktor rendszerének fenntartója.  A Párbeszéd éppen ezért javasolt tavasszal egy olyan Alaptörvény-módosítást, amely visszaállította volna az AB korábban elvett jogköreit, valamint szakmai szervezetek bevonásával demokratizálta volna a tagjelölési folyamatot.

A Párbeszéd szerint az Alkotmánybíróság tagjainak kiválasztása nem lehet elvtelen pártalkuk tárgya. Aki olyan bírákat támogat, akik között megtalálható a szélsőjobb híve, valamint az egyháztörvénnyel a vallásszabadságot szétverő bíró egyaránt, az nem tesz mást, mint elárulja a demokráciát. 

A Párbeszéd nem fog asszisztálni a jelenlegi Alkotmánybíróság működésének fenntartásához, és arra kérjük az LMP-t is, hogy ne biztosítsa a Fidesznek a kétharmados többséget a látszatdemokrácia kulisszáinak megácsolásához.

Budapest, 2016. november 18. 
Tordai Bence
szóvivő, Párbeszéd

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!