Megosztás
2016.10.2. |

Orbán Viktor miniszterelnök "gyűlöletpolitikájának" bukásaként értékeli a Párbeszéd Magyarországért  a kvótareferendum alacsony részvételi arányát. 

 

    Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke pártja vasárnapi budapesti, több száz ember részvételével megtartott demonstrációján, a Kossuth téren azt hangoztatta, a félelemre építő hatalom, "Orbán Viktor embertelen és szívtelen kormánya" meg fog bukni.

    Hozzátette, a délutáni részvételi adatokból úgy látják, hogy már vasárnap megbukott az Orbán-kormány.

    Szabó Tímea közölte, a demokratikus ellenzék pártjaihoz fordulnak annak érdekében, hogy október 24-én kezdjék meg az előválasztások előkészítését. Az erőszakmentesség mellett a közös munka október üzenete - mondta.

    Karácsony Gergely, a Párbeszéd másik társelnöke szerint az előzetes adatok arra mutatnak, hogy a kvótareferendum nem lesz érvényes az alacsony részvétel miatt. "Ezért ünnepeljük közösen, hogy a gyűlöletlufi, amit Orbán Viktor olyan nagyra fújt, ma este kipukkad" - tette hozzá.

    Zugló polgármestere azt mondta, a vasárnapi népszavazás már a múlt, amivel nem akarnak többet foglalkozni, inkább a jövőre koncentrálnának. Olyan országot szeretnének, ami nem a félelemről, hanem a reményről szól - jelentette ki.

    Szerinte a pártja által javasolt előválasztás nem pártpolitikai kérdés, hiszen sokkal fontosabb annál, mindenkié, aki egy új köztársaságot akar építeni. Közölte, az előválasztást 2017-ben meg kell tartani, hogy a 2018-as parlamenti választást megnyerhessék.

    Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman beszédében azt kérdezte a hallgatóságtól, meddig tűrik még, hogy a gyűlölethullám elárassza az országot, vagy, hogy az egészségügy állapota miatt rettegni kell a betegségektől, a tanárokat pedig arra kényszerítik, hogy "engedelmes alattvalókat" neveljenek a gyerekekből.

    "Mikor vesszük vissza tőlük a hazánkat, mikor szolgáltatunk igazságot és mikor gondoskodunk végre arról, hogy a hozzájuk hasonlók soha többet ne uralkodhassanak felettünk?" - tette hozzá a kormányra utalva.

    Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke a színpadon kijelentette: a népszavazásnak nem lesznek győztesei, de az kiderülhet, hogy Magyarország nem kér a gyűlöletből és Orbán Viktor politikájából.

    "Magyarország az Európai Unió teljes jogú, büszke tagja akar lenni; Magyarország gazdag, nyitott és szolidáris akar lenni" - mondta, hozzátéve, hogy ehhez új szemmel kell nézni a világra és a politikára is, hinni kell abban, hogy lehet győzni a direkt felkorbácsolt gyűlölet ellenében is.

    Kálovics Enikő egyetemista, aktivista arról beszélt, hogy a kormány népszavazási plakátjain az olvasható, a bevándorlási hullám kezdete óta ugrásszerűen emelkedik a nők elleni zaklatások száma az Európai Unióban. Úgy tűnhet, mintha a kormány a magyar nők sorsát a szívén viselné, de a valóság ezzel szemben az, hogy nem törődik a családon belüli erőszak áldozataival - vélte, hozzáfűzve: Magyarországon minden ötödik nő bántalmazott, és ez nincs összefüggésben a menekültválsággal.

    Szűcs Balázs református lelkész, az erzsébetvárosi önkormányzat ellenzéki képviselője azt mondta, csak a szeretet, az odafordulás épít, a gyűlölet és a félelem nem. Közölte, több vallási közösség vezetőjével, lelkészével közös nyilatkozatot írtak, és ebben az áll: azt érzékelik, hogy a menekültválság kapcsán egyes erők a kirekesztés és a gyűlölködés hangját kívánják uralkodóvá tenni. 

    Az Állj ki az erőszakmentes Magyarországért! címmel meghirdetett demonstráció végén a résztvevők kezükkel formált szívet mutattak fel a félelemkeltés, az uszítás és a gyűlölet elutasításaként. Elhangzott, hogy október 2. Mahatma Gandhi születésnapja és az erőszakmentesség világnapja is. 
  

MTI 2016. október 2., vasárnap 18:59

Fotó: MTI

 

Elég volt a kizsákmányolásból, a kiszolgáltatottságból!