Szabó Tímea
Megosztás
2018.2.26. |

A mínusz 10 fokos hideg és az egyre emelkedő kihűléses halálozások ellenére az Orbán-kormány továbbra sem hajlandó támogatni a szegénységben élőket. A parlament Költségvetési bizottságában a Fidesz-KDNP képviselői indoklás nélkül szavazták le a Párbeszéd 5 milliárd forintos javaslatát, amelyet szociális tűzifára szántunk. Ez már csak annak fényében is elfogadhatatlan, hogy a kormány decemberben közel azonos összeget szánt egy iráni ingatlan megvételére és bebútorozására.

Ezen a télen már több, mint 150 ember halt meg a hideg miatt, többségük saját lakásában fagyott meg. A jelenlegi hideg időben pedig félő, hogy az áldozatok száma drasztikusan emelkedik.

Ennek ellenére úgy tűnik: az Orbán-kormány még mindig nem hajlandó a közpénzeket az emberek megsegítésére fordítani. A jelenlegi 5 milliárdos kormányzati szociális tűzifa keret a rászorulók negyedéhez sem jut el, és a nekik kiosztott tűzifa is csak három hétre elegendő. A Párbeszéd ezért évek óta sürgeti a szociális tűzifa keret megduplázását, hiszen közel egymillió ember fűt ma fával az országban, akikhez semmilyen támogatás nem jut el.

Az Orbán-kormány embertelenségére nincs magyarázat. A hódmezővásárhelyi eredmények is megmutatták: az emberek változást akarnak, elegük van abból, hogy a kormány kizárólag saját magára költi a közpénzeket. Április 8-a után a Karácsony-kormányban a politikát végre az emberek szolgálatába állítjuk.

Budapest, 2018. február 26.
Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!