Orbán
Megosztás
2015.4.28. |

Orbán Viktor már semmitől nem riad vissza. Azt hiszi, meg tudja állítani a Fidesz népszerűségének zuhanását, ha a Jobbik demagóg őrültségeit ismételgeti. A PM felszólítja Orbánt, hogy fejezze be a halálbüntetés visszaállításáról szóló cinikus játékait

„…a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani, és tudatni kell, hogy semmitől sem riadunk vissza” mondta Orbán ma Pécsett. A Fidesz-vezér tökéletesen tudja, hogy a halálbüntetés bevezetése nem lehetséges hazánkban. Magyarország ratifikálta az Emberi Jogok Európai Egyezményét, a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát, és az EU tagjaként az unió Alapjogi Chartájában foglaltakat is kötelező betartanunk.

 

Orbán jól tudja, hogy nem a büntetések szigorításának, hanem a felderítés eredményességének van csak visszatartó hatása a bűnözőkre. Azt is tudja: számos esetben utólag derül csak ki, hogy tévesen ítéltek a bíróságok – halálbüntetés esetén viszont a tévedés egy ártatlan ember életébe kerül. Emlékezetes: a móri mészárlás ügyében 5 évvel később mentették fel a korábban nyolc ember meggyilkolásáért már jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélt vádlottat.

 

Orbánnak esze ágában sincs bevezetni a halálbüntetést, már csak azért sem, mert azonnal kizárnák a Fideszt az Európai Néppártból.

A PM mélységesen elítéli, hogy Orbán Viktor erkölcsileg olyan mélyre süllyedt, hogy már a Jobbik eszement ötleteit lopja el.

 

Budapest, 2015. április 28.

 

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő, a PM társelnöke