Megosztás
2015.4.30. |

A PM felszólítja a brókerkormányt, hogy a fideszes politikusok és Fidesz-barát üzletemberek vagyonának hizlalása helyett tegye átláthatóvá a közbeszerzéseket és az állami szintű korrupcióban elfolyó hatalmas pénzeket a szegénység csökkentésére, valamint a forráshiányban szenvedő egészségügy és oktatás megmentésére fordítsa. Az Orbán-kormánynak nyilvánvalóan nem érdeke a közbeszerzések átláthatósága. A PM ezért törvénymódosító javaslatot nyújt be a közbeszerzési rendszer átfogó átalakításáért.

 

Mészáros Lőrinc és konzorciumtársának cége legutóbb egyszereplős, verseny nélküli közbeszerzésen, gyorsított eljárásban nyert 9 milliárd forintot árvízvédelmi munkák elvégzésére. A PM szerint Mészárosnak és társának akár 1-2 milliárd forintos extra haszna is képződhet, amely offshore cégek svájci számláin landolva gyarapíthatja tovább az utóbbi években külföldre menekített Fidesz-vagyont. 

 

A kiírók ismét az EU által sokat kritizált trükköt, a versenykorlátozó alkalmassági feltételeket vetették be, megfejelve azt a gyorsított eljárással. Az utóbbi azokat a becsületes pályázókat hozza hátrányos helyzetbe, akik nem tartoznak a maffiakormány holdudvarába, ezért nem voltak előre beavatva a tervezett kiírásba. 

Az EU épp az ehhez hasonló káros és törvénytelen gyakorlat miatt írta elő a tisztességes versenyt és eljárást biztosító új közbeszerzési törvény bevezetésének szükségességét.

Budapest, 2015. április 30.

 

PM Sajtó