Megosztás
2015.9.25. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) elítéli, hogy Orbán Viktor folytatja az embertelenség európai szimbólumává vált kerítés-politikát, miközben már csak ő tartja szellemesnek a „vízágyú csak egy locsolókocsi” típusú gyomorforgató dakota-mondásait. A PM szégyenletesnek tartja azt is, hogy a kormányról ma kiderült: hazudott a szlovén kormánynak a magyar-szlovén határon folyó munkákkal kapcsolatban. A párt meggyőződése, hogy Orbán és Szijjártó visszafordíthatatlan károkat okoz a szomszédos országokkal való viszonyunkban, aminek minden felelősségét őket terheli. 

 

Az Orbán-kormány miatt hazánk a volt NATO főtitkár, Javier Solanától kezdve Ban Ki Moon ENSZ főtitkárig bezárólag az egész világ szemében a kegyetlenség országává vált. Hiába jelentette ki Orbán, hogy Magyarország befogadja a háború elől menekülőket, ha közben kerítéssel kizárja őket.

 

Orbán Viktor Európa déli vasfüggönye felépítőjének szerepében tetszeleg, ám a maihoz hasonló nyilatkozataival csak az európai szélsőjobb elismerését vívhatja ki, és a Jobbikkal folytatott rivalizálásával egyre jobban elszigeteli Magyarországot Európától.

A PM szerint értelmetlen pénzkidobás a horvát határhoz tervezett kerítés, hiszen az EU eheti döntése már gondoskodott a menekülthelyzet megfelelő kezeléséről. A vasfüggöny helyett a kormány inkább a horvát, szlovén, román és szerb kapcsolatok helyreállítására koncentráljon.

 

Budapest, 2015. szeptember 25.

 

Szabó Tímea, a PM társelnöke