Megosztás
2015.9.19. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) írásbeli kérdést intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Pintér Sándor belügyminiszterhez az elmúlt napok röszkei illetve a horvát határnál történt eseményeivel kapcsolatban, azonnali választ várva arra: hogyan történhettek meg és kik a felelősei a tragédiával kezdődő majd tragikomédiává fajuló incidenseknek. A PM szerint a kormánynak vagy elgurult a gyógyszere, vagy a legaljasabb módon, néhány plusz szavazat kedvéért alázza meg nem csak menekültek ezreit és az európai kormányok vezetőit és rendőrségeit, de a teljes magyar lakosságot is. 

 

 

A néhány nappal ezelőtt történt röszkei eseményekkel kapcsolatban több új videófelvétel illetve az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság munkatársainak elmondása alapján is világos, hogy a rendőrök minden magyarázat nélkül először kinyitották a kaput, majd az incidens azután kezdődött, hogy bezárták azt. A PM legkésőbb 15 napon belül választ vár arra, hogy indul-e a felvételek alapján vizsgálat arról, hogy miért nyitották ki a kaput, majd csukták be azt, ki adott erre utasítást a rendőröknek, és hogyan fordulhatott elő, hogy nőket és gyerekeket is lefújtak könnygázzal a zárt kapun keresztül.

 

 

A PM arra is választ vár, hogy a külföldi sajtó számos munkatársának bántalmazása és elzárása kapcsán indult-e vizsgálat, és kik a felelősei az intézkedésnek. A Fidesz-kormány állításával ellentétben a sajtónak a nemzetközi és a magyar jogszabályok alapján is van az ilyen konfliktus helyzetben „keresnivalója”, amiért semmiféle retorzió nem alkalmazható. A magyar sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény szerint ugyanis nem büntethetőek az újságírók akkor sem, ha esetleg szándékosan lépték át a határt, az ilyen eljárásokat pedig haladéktalanul meg kell szüntetni. Az ügyben Dunja Mijatovic az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-biztosához fordulunk, hogy foglaljon állást az incidenssel kapcsolatban. 

 

 

Végül választ várunk arra, hogy az ORFK miért állította azt, hogy a horvát rendőrök nem fegyverrel érkeztek és nem fegyverezték le őket a határnál. A párt tudni szeretné, hogy Orbán Viktor mennyire tartja arányos lépésnek erre Rogán Antal bejelentését, miszerint Magyarország innentől kezdve blokkolni fogja a szomszédos ország schengeni csatlakozását. 

 

 

A PM azt nem bánja, ha Orbán Viktor, Szíjjártó Péter és társai eszement megnyilvánulásaival és az egész világ csoportos lehülyézésével saját magának árt, azt viszont határozottan elutasítjuk, hogy az összes szomszédos országgal való háború közeli helyzet kialakításával a magyar emberek millióinak okozzon maradandó károkat. 

 

 

Budapest, 2015-09-19

 

Szabó Tímea

a PM társelnöke

országgyűlési képviselő