Megosztás
2015.12.8. |

A magyar egészségügy napról napra egyre súlyosabb válságba kerül. Megoldással még nem állt elő a kormány és úgy tűnik, a hangzatos kijelentéseken kívül többre nem futja. Pedig se pénz, se orvos, se ápoló, se normális ellátás, se normális kormányzati kommunikáció nincs. A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a betegek és az orvosok is napról napra egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe  kerülnek.

 

Sőt, már azt sem lehet mondani, hogy a kormány csak ígérget és nem teljesít. Minden határt átlépett a parlamentben tegnap Rétvári Bence, aki egy azonnali kérdésre válaszolva az egészségügy helyzetéről annyit mondott, hogy a Szent Imre Kórházban állami vezetői fizetést kaptak egyes most távozott orvosok. Az államtitkár még messzebb ment a fejtegetésben, szerinte egy altatóorvos ott annyit keres, mint az egészségügyi államtitkár, vagyis nagyjából bruttó 980 ezer forint az ottani átlagbér. Rétvári Bence hozzátette, hogy amikor egy orvos túlórázott, akkor többet tudott keresni, mint a miniszterelnök.

 

A PM szerint ezek az állítások hazugságok és nem felelnek meg a valóságnak. Arról nem is beszélve, hogy betegek tízezrei érzik nap mint a bőrükön, hogy nem kapnak megfelelő ellátást, nincs kihez fordulniuk, ha baj van, hiába fizetik sokan a TB-járulékokat a fizetésükből. A kórházak milliárdos adósságokkal küzdenek, az ápolók bére a létminimumot sem éri el, az épületek pedig a betegek feje fölött fognak összeomlani. 

 

A PM ezért azt követeli, hogy a haladéktalanul növelje a kormány az egészségügy forrásait, rakja rendbe az intézmények működtetését, biztosítsa az egészségügyi dolgozók számára a tisztes megélhetéshez szükséges fizetést és fejezze be a hazudozást. Az összeomlás szélén lévő magyar egészségügy még sosem volt ennyire rossz helyzetben. Nap mint nap több ezer beteg ember életét veszélyeztetik, miközben stadionokra, luxusutakra és kisvasútra bőven van pénz.

 

2015. december 8.

PM

 

 

Új. Bal. Zöld.