Szabó Tímea
Megosztás
2018.1.14. |

A Párbeszéd az ombudsmanhoz fordul, miután egy friss kormányrendeletből kiderült: Balog Zoltánék, megszegve az uniós követelményeket, a fóti gyerekváros lakóit túlzsúfolt, gyerekbántalmazó intézményekbe költöztetik. A párt követeli, hogy a kormány állítsa le a gyermekváros felszámolását.

 

A rendelet szerint Zalaegerszegre, Hévízgyörkre és Kalocsára kerülnek a fóti gyermekvárosban élők, sokkal rosszabb körülmények  közé. Ezek az otthonok nem csak túlzsúfoltak és lerobbant állapotban vannak, de az elmúlt években gyakoriak voltak a bántalmazásos esetek is, melyekről az ombudsman részletesen beszámolt. A felszámolás miatt fogyatékossággal élő gyerekek eshetnek el a szükséges napi kezelésektől, és nyugdíjas korú volt nevelők is az utcára kerülhetnek, akik évtizedek óta élnek az ottani szolgálati lakásokba.

 

Az uniós előírás szerint a gyerekeket elavult nagy intézményekből kis létszámú családias környezetbe kell költöztetni. A kormány cinikus módon úgy tesz, mintha a gyerekváros felszámolása az uniós kitagolás része lenne, miközben pont Fóton hoztak már létre parkosított és integrált környezetben kis létszámú családi házakat a gyerekek számára.

 

Hírek szerint a gyermekvárosban lévő kastélyt Mészáros Lőrinc kezére akarják átjátszani. A Párbeszéd ezért az ombudsmanhoz fordul, hiszen a kormány megsérti az ENSZ gyermekjogi egyezményét és az uniós követelményeket is.


Budapest, 2018. január 14.

Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő

 

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!