Megosztás
2016.7.8. |

Elég a félelemkeltésből, az uszításból és az erőszakból! A Fidesz gyűlöletkampányának tetőpontján, október másodikán – amely egyben Mahatma Gandhi születésnapja és az Erőszakmentesség világnapja – a Párbeszéd Magyarországért tüntetést szervez a Kossuth térre.

 

Az elmúlt években Magyarország az erőszak fogságába került.

Orbán Viktor és a fideszesek előszeretettel beszélnek a szembenállás, a kirekesztés és az erőszak nyelvén. Határainkat lezárták, országunkat újra szögesdróttal vették körbe, és háborús üzeneteket küldözgetnek szövetségeseinknek. Orbán mániákusan csak azzal foglalkozik, hogy kik ellen kell harcolni, kikkel szemben kell védekezni, kiket kell mindenáron legyőzni. A félelmek gerjesztése, az ellenségképek gyártása, az idegenek elleni uszítás központi pillére a kormány politikájának.

 

Az erőszak már nem csak szavakban ölt formát: a szkinhed-kormány nyers erővel intézi el a „kényes ügyeket”. Kigyúrt, kopasz verőembereket küldenek a népszavazást kezdeményezőkre, a Városliget tönkretétele ellen békésen tiltakozókra, s eközben gombamód szaporodnak a különféle kétes gárdák és önbíráskodó milíciák.

 

Meggyőződésünk, hogy az emberek nem harctéren akarnak élni, hanem békében és nyugalomban. Ne vélt ellenségek legyőzésére, falra festett veszélyek elhárítására fordítsuk a figyelmünket és erőnket, hanem arra, hogy mindannyian boldogulni tudjunk!

 

Ma nem a hazájukat hátrahagyó, a háború elől menekülő emberektől kell félni, hanem attól, hogy a kormány teljesen magára hagyja a rászoruló és már-már reménytelen helyzetben lévő polgártársainkat. Nem a menekültektől kell félni, hanem a szívtelenségtől, a szociális érzéketlenségtől, a mindent ellepő korrupciótól, az elitek gátlástalan önzésétől és kapzsiságától.

 

Ezért fontos, hogy a Párbeszéd Magyarországért és mindazok, akik nem akarnak egy erőszak által meghatározott világban élni, október 2-át arra használjuk, hogy egyértelművé tegyük ország-világ előtt: nem kérünk az erőszakból, nem kérünk a kirekesztésből. Békében, nyugalomban akarunk élni egy szolidáris Európa szívében, ahol tiszteljük egymást, és megvédjük mindenki méltóságát és lehetőségét egy jobb életre. 

 

Budapest, 2016. július 8.

Karácsony Gergely,

a Párbeszéd Magyarországért társelnöke

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!