Megosztás
2015.8.12. |

A XVIII. kerületi önkormányzat valótlanságokat állít az offshore közreműködővel bonyolított energiabeszerzések körülményeiről. A PM célja, hogy az offshore cégeket örökre száműzzék az önkormányzati közbeszerzéseknél és tanácsadói felkéréseknél.


Az offshore-hátterű és Fidesz-közeli cégekkel terhelt energiabeszerzésekről tartott tegnapi sajtótájékoztatómról megjelenő híreket be sem várva, az önkormányzat tegnap közleményben bizonygatta, hogy az ügyről minden információ és tájékoztatás a rendelkezésemre állt.

Ezzel szemben a gázbeszerzések során közvetítőként működő Sourcing Hungary Kft. átláthatósági nyilatkozatáról nem volt tudomásom. Nem is lehetett, hiszen az későbbi keltezésű, mint a címzetes főjegyző asszony által a gázbeszerzésre vonatkozó közérdekű adatkérésemre küldött válaszlevél.

A cég offshore hátterét a nyilatkozat nem cáfolja. A kft. a 2015. februári döntéskor két Belize-i offshore céghez volt köthető. Tulajdonosai között csupán júliusi közzététellel jelentek meg magánszemélyek ‒ újabb offshore cégek mellett. A tulajdonosi szerkezet továbbra sem egyértelmű és az adóelkerülés problémája sem tisztázott.

A gázbeszerzés közbeszerzési eljárásainak egyelőre sem az önkormányzat, sem érintett cégei honlapján, sem a Közbeszerzési Hatóság nyilvános adatbázisában nincs nyoma. Így azokról nem csak én nem rendelkezhettem érdemi információval.

 

Budapest, 2015. augusztus 12.

Petrovai László, PM önkormányzati képviselő