Megosztás
2013.6.10.

Az eleve átláthatatlan földbérlet-pályáztatás ezentúl ellenőrizhetetlen is lesz, miután a Nemzeti Földalap (NFA) nem őrzi többé a vesztes pályázatokat. Az új kormányrendeletről Szabó Rebekát, az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselőjét kérdezte a Magyar Narancs.

 

magyarnarancs.hu: Hiába a sorozatos botrányok az állami földek pályázatai miatt, a kormány, a Fidesz és az NFA is azt kommunikálja, nincs gond. A gazdák érdekérvényesítő képessége jóformán nulla. A legutóbbi gazdatüntetésen háromszázan voltak a Kossuth téren.

Szabó Rebeka: A gazdáknak jelenleg nincs valódi érdekképviselete. Az előző kormányok alatt a Magosz látta el ezt a szerepet, de az akkori Magosz-vezetők közül azóta sokan beültek a Fideszbe, és már nem függetlenek, nem képviselik a gazdálkodók érdekeit, főleg nem a kisebbekét. Gazdatanácsok szerveződnek ugyan, de a jelek szerint még nincsenek azon a szinten, hogy országos megmozdulásokra vállalkozzanak. Az első jelentős fellépésük a kajászói földfoglalás volt.

magyarnarancs.hu: Látványos akció, kevés hozadékkal.

SZR: Szerintem a figyelem felkeltése is nagyon fontos eredmény, az, hogy a társadalom ne csak a kormánypropagandát hallja, hanem azt is lássa, vannak, akik kiállnak az igazukért. Ami nem könnyű, hiszen a gazdák megfélemlítése folyamatos: aki szót emel az érdekei védelmében, arra lesújt a hatalom. Elég csak a bábonymegyeri földpályázatokat igazságtalannak mondó Gál Ferencet említeni, akit rögtön megtalált a hatóság, most pedig 1,5 hektárért perli az NFA.

magyarnarancs.hu: Ki és hány évre nyerhet földhaszonbérletet Magyarországon?

SZR: Az állami földekre beadott pályázatok elbírálásánál a legtöbb pontot elérő jelentkező nyerheti el húsz esztendőre egy adott terület bérleti jogát, és a vele járó hektáronkénti 230 euró körüli terület alapú támogatást. A kormány azt sulykolja, hogy a kisebb, családi gazdálkodóknak akar lehetőséget biztosítani az állami földekkel – a pályázatok eredményei alapján azonban azt látjuk, hogy nem ez valósul meg.

Folytatás és részletek a Magyarnarancs.hu-n.