2013.8.8.

Szigetvári Viktor és Jávor Benedek, az Együtt-PM Szövetség társelnökeinek nyílt levele Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke részére, az E.On földgáz-nagykereskedő, valamint földgáztároló cégeinek megvásárlásával kapcsolatban.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Gazdasági Versenyhivatal a héten engedélyezte, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. megvásárolhassa az E.On földgáz-nagykereskedő, valamint földgáztároló cégeit, ezzel a szerződések hatálybalépéséhez szükséges valamennyi feltétel teljesült. Ön korábban azt nyilatkozta, hogy az ügylet minden dokumentuma nyilvános lesz, így a magyar választópolgárok megismerhetik, mire és milyen feltételek mellett költ el a kormányuk több százmilliárd forintot. A különböző állami szervek, így a Miniszterelnökség is, továbbá a magyar állam tulajdonában álló gazdasági társaságok mindeddig elhárították az E.On ügylettel kapcsolatos adatigényléseket, megfellebbezték az elsőfokú, az iratok kiadására kötelező bírósági döntéseket.

Miniszterelnök Úr!

Magyarország polgárai ennél több tiszteletet érdemelnek. Ha a kormányzat úgy dönt, hogy rengeteg pénzért megvásárol egyes gazdasági társaságokat, akkor annak - az Önök által elfogadott Alaptörvény 39. cikk (2) bekezdésére is tekintettel - a legteljesebb átláthatóság és nyilvánosság mellett kell megtörténnie. Felszólítom ezért Miniszterelnök Urat, hogy haladéktalanul gondoskodjon a következő dokumentumok teljes terjedelemben történő, azonnali nyilvánosságra hozataláról:

a) az Ön és Johannes Teyssen, az E.On elnök-vezérigazgatója által

aláírt, tárgybeli szándéknyilatozat annak minden esetleges mellékletével együtt,

b) az E.On Földgáz Trade és az E.On Földgáz Storage részesedéseinek megszerzéséről szóló szerződések, az azokhoz kapcsolódó jognyilatkozatok, illetve mindezek mellékletei,

c) a Kormány elé terjesztett, tárgybeli előterjesztések, azok mellékleteivel együtt,

d) a nemzeti fejlesztési miniszter által a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő igazgatósága részére kiadott valamennyi tárgybeli utasítás, az azt megalapozó előterjesztésekkel és azok mellékleteivel együtt,

e) a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által a Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlésére kiadott valamennyi tárgybeli mandátum, az annak elfogadását megalapozó előterjesztésekkel és azok mellékleteivel együtt,

f) a Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlésének, igazgatóságának és felügyelőbizottságának tárgybeli döntései, az azok elfogadását megalapozó előterjesztésekkel és azok mellékleteivel együtt,

g) valamennyi E.On Földgáz Trade és az E.On Földgáz Storage részesedéseiről készített értékbecslés, amely a nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Nemzeti vagyonkezelő vagy a Magyar Villamos Művek Zrt. rendelkezésére áll.

Köszönettel,

Szigetvári Viktor,