Megosztás
2016.5.17. |

A Bíróság megállapította, hogy a Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusainak igazuk volt, amikor azt állították, hogy a Kövér László elnökölte Országgyűlés, illetve a Fidesz-kormány jogtalanul korlátozta képviselőink szólásszabadságát.   

 

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának Nagykamarája egyhangú határozatban állapította meg, hogy a házelnök intézkedései megsértették Karácsony Gergely, Szilágyi Péter, Dorosz Dávid és Szabó Rebeka PM-es képviselők szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát azzal, hogy tavaly az Országgyűlés különböző ügyekben megbírságolta őket.

 Emlékeztetőül: 2013. április 30-án Karácsony Gergely és Szilágyi Péter tartottak fel egy közel 2x2 méteres transzparenst, amelyen a Fidesz logójára ezt írták: „Loptok, Csaltok, Hazudtok.”  2013. május 21-én két másik PM-es, Szabó Rebeka és Dorosz Dávid tiltakoztak a trafiktörvény módosítása ellen egy transzparenssel, amelyen az állt: "Itt nemzeti dohánymaffia működik". Mindkét esetben Kövér László házelnök súlyos pénzbüntetéseket vetett ki a PM-es képviselőkre. 

 Ma a strasbourgi  Emberi Jogok Európai Bíróságának Nagykamarája egyhangú határozatban úgy döntött, hogy az állam köteles visszatéríteni a befizetett büntetéseket, és ezen felül még kártérítés megfizetésére kötelezte az államot.

 A PM szerint világossá vált, hogy ami a Kövér László-i parlamentben "normális", az Európából nézve elfogadhatatlan. A PM a döntés után felszólítja Kövér Lászlót, hogy hagyjon fel a szólásszabadság korlátozásával, a képviselők megfélemlítésével, és a sajtómunkatársak terrorizálásával. Követeljük, hogy vizsgálja felül a  házelnöki rendelkezés, valamint az országgyűlési törvény sajtószabadságot és szólásszabadságot veszélyeztető passzusait, és egyúttal kezdeményezze azok eltörlését!

 Karácsony Gergely és képviselőtársai már korábban bejelentették, hogy a megítélt kártérítést felajánlják jótékonysági célokra - pl.  Zugló PM-es polgármestere a zuglói Bethesda Gyermekkórházat fogja támogatni a megítélt összegből.

 
 

2016. május 17.

PM sajtó

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!