Megosztás
2013.4.15.

Büntetőfeljelentést tesz Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért agrárpolitikusa hivatali visszaélés gyanújával ismeretlen tettes ellen, a Bábonymegyer és Som környéki állami földek haszonbérbe adása körüli botrányok miatt. A kisemmizett bábonymegyeri gazdák vasárnap folytatják a tiltakozást.




A Bábonymegyer és Som környéki állami földek haszonbérletére vonatkozóan az NFA 2012. szeptemberében pályázatot írt ki, amelyre számos helyi és környékbeli gazdálkodó pályázott. Az eredményhirdetés határideje idén január elején lejárt, ám az NFA azóta sem hirdetett eredményt. Kiderült azonban, hogy március folyamán egyéves megbízási szerződéssel a majdnem ezer hektár föld Ágh János helyi önkormányzati képviselő és családja használatába került, ami miatt a többi helyi gazda megélhetése lehetetlenült el.

Az NFA számára a törvény nem állapít meg szankciót határidőtúllépés esetére, és a földek megbízási szerződéssel történő hasznosítására sincsenek jogszabályban előírt, átlátható kritériumok. A fenti helyzet orvoslására a Párbeszéd Magyarországért a héten törvénymódosító javaslatot nyújtott be. Az azonban messze túlmutat ezeken a kormányzati hibákon, és felveti a hivatali visszaélés gyanúját is, hogy egy hetilapnak adott nyilatkozatában Ágh János azt állítja, hogy neki októberben "szóltak, hogy egyelőre nem lesz eredményhirdetés és neki odaadnák az egészet kényszerhasznosításba".

A szóban forgó földekre vonatkozó pályázatok benyújtási határideje november elején járt le. A PM véleménye szerint alátámasztja a hivatali visszaélés gyanúját, ha az NFA hagyja a gazdákat pályázni a földekért, kifizettetik velük az eljárási díjat, állatvásárlásra ösztönzik őket, miközben valaki előre eldönti, hogy a pályázat "eredménytelen" lesz.

A PM támogatja a kisemmizett bábonymegyeri gazdák vasárnapra meghirdetett újabb demonstrációját. Az ő esetük egy újabb példa arra, hogy az NFA működése átláthatatlan, szabályozása elégtelen, amelyet a kormánypártok többszöri felszólítás és konkrét javaslat ellenére sem hajlandóak korrigálni.  Amíg ezek a körülmények nem változnak, addig bármilyen újabb, a gazdálkodóknak tett ígéret csak kormány hazugság-özönének újabb eleme, az újabb földprogramok célja a családi gazdálkodók helyett a kormányközeli érdekcsoportok földéhségének kielégítése lesz.


 

Szabó Rebeka

országgyűlési képviselő

Párbeszéd Magyarországért