Megosztás
2013.6.13.

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség a nyári gyermekétkezetés egységes, átfogó és versenysemleges szabályozásának kialakítását kéri a kormánytól – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Tímea.A PM társelnöke hozzátette: elfogadhatatlan, hogy miközben a Fidesz milliárdokat költ futball stadionok építésére, gyerekek tízezrei éheznek Magyarországon.

Az Együtt 2014 – PM azt szeretné, ha a pályáztatási rendszert az önkormányzatok megvalósíthatósági terveihez alakítanák és a hátrányos helyzetű térségek célzott támogatást kapnának.

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy az iskolai szünet nem mindenki számára csak az öröm és a szabadság időszaka, hiszen körülbelül 660 ezer rászoruló gyermekből csak mintegy 110 ezren jutnak meleg ételhez a nyáron, ami a választási szövetség számára elfogadhatatlan.

A politikus ezért többek között az elmúlt néhány évben csökkenő állami támogatásokat okolta. Szavai szerint az idei évre szánt 2,4 milliárd forint összegszerűen ugyanannyi, mint tavaly, reálértéken viszont már kevesebbet ér, mint egy éve. A korábbi években pedig folymatosan csökkent a támogatás.

A főzőkonyhák visszaállítását kérő Szabó Tímea hangsúlyozta, hogy a szigorú pályázati rendszer miatt a 2010-es 2443-ról tavalyra már 1064-re esett vissza a nyári közétkeztetésre pályázni tudó önkormányzatok száma.

Az Együtt 2014 – PM kifogásait fogalmazta meg két közelmúltbéli jelentésében az alapvető jogok biztosa is.

Szabó arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a közétkeztetésben bevezetik az úgynevezett reformkonyhát, az hetven vagy akár száz százalékkal is növelheti a gyerekek iskolai étkeztetéseinek költségeit, ami a családok számára elviselhetetlen terheket róhat. Az is látszik, hogy a közétkeztetést sokszor "Fidesz-közeli cégekhez" szervezik ki – jelentette ki, a pályázatok teljes nyilvánosságát szorgalmazva.

2013. június 13., csütörtök (MTI/PM)