A paksi atomerőmű
Megosztás
2014.3.10. |

Az Együtt-PM Szövetség a mai nappal felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához a Paks 2 tervének népszavazásra bocsátásával kapcsolatban. Mint ismeretes, a Szövetség vezetői és politikusai a magyar kormány és Oroszország között kötött megállapodás aláírása után kezdeményeztek népszavazást a paksi bővítésről és annak finanszírozásáról. A Nemzeti Választási Bizottság ezt a kezdeményezést akkor – a nemzetközi szerződésben foglalt beruházási kötelezettségekkel kapcsolatos alkotmányos népszavazási tilalomra hivatkozva – elutasította.

 

A Szövetség álláspontja szerint a magyar és orosz kormány közti szerződés csak a felek együttműködési kötelezettségét rögzíti, a bővítésre vonatkozóan konkrét kötelezettséget a magyar fél részére nem ír elő, így a kérdés népszavazásra bocsátható.

A kormányzati tisztségviselők az elmúlt napokban kifejezetten nyilatkoztak is arról, hogy konkrétan a bővítésről még nem folytatták le az Európai Bizottsággal szükséges előzetes egyeztetési eljárást. A népszavazási tilalom az orosz kormány által nyújtandó állami hitel folyósítására sem vonatkozik, hiszen a szerződés nem rögzíti, hogy a jövőben megvalósuló esetleges paksi beruházásokat kizárólag ebből a hitelből lehet finanszírozni.

Az Együtt-PM Szövetség továbbra is fenntartja álláspontját: Paksról döntsön a nép!

 

Budapest, 2014. február 27.

Együtt-PM Szövetség

 

kép forrása: www.magyarhirlap.hu