Karácsony Gergely
Megosztás
2019.8.12. |

Betondzsungel helyett parkokat, zöldfelületeket a belvárosi kerületekbe – erről szól a népszavazás, melyet Soproni Tamás, az ellenzék VI. kerületi polgármesterjelöltje nyújtott ma be.

Bár a korábbi tervek szerint egészen máshogy használták volna fel a Podmaniczky utcával párhuzamos elhasznált vasúti területet, úgy tűnik, ha a kormány gondol egyet, a Főváros máris ugrik, hogy végrehajtsa. Ide építenék ugyanis a Fővárosi Nagycirkusz újabb épületét, egy olyan betonmonstrumot, melyre egyáltalán nincs szüksége az amúgy is rendkívül kevés zöldfelülettel rendelkező kerületnek.

Egy XXI. századi városnak nem betonra és aszfaltra van szüksége, hanem a zöldfelületek radikális növelésére. Ez a beruházás pedig nemcsak Terézváros, hanem egész Budapest számára előnytelen, hiszen itt már amúgy is túl sok az intézmény, túl sok a funkció a főváros peremkerületeihez képest, melyek emiatt pedig alig kapnak valamit abból a fejlődésből, amit Budapesten látni szeretnénk.

A ma benyújtott népszavazási kérdés arra irányul, hogy a Terézváros képviselő testülete olyan módon módosítsa a kerületi építési szabályzatot, hogy az megakadályozza újabb betonmonstrumok építését és kizárólag fás, parkos, ligetes terület létrehozását engedélyezze.

Elég volt abból, hogy a Főváros és a fideszes vezetők csak és kizárólag a kormány óhajait szolgálja ki a budapesti lakosok kárára, őket semmibe véve. Október 13-án ezen fogunk változtatni!

A népszavazási kérdés így hangzik: "Egyetért Ön azzal, hogy Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának képviselő-testülete úgy módosítsa Terézváros Kerületi Építési Szabályzatát, hogy az abban foglalt Nyugati Térség Vt-V/VI/6 jelölésű övezetben az építési telkek terepszint feletti legnagyobb beépítési mértéke 10 százalék, legkisebb kötelező zöldfelületi mértéke 70 százalék és a legnagyobb megengedett épületmagasság 7,5 méter legyen?"

Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje

Soproni Tamás, az ellenzék VI. kerületi polgármesterjelöltje

     Kiadó: Párbeszéd, 2019. augusztus 12, Budapest