Megosztás
2013.6.14.

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága mai ülésén elutasította Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért képviselőjének határozati javaslatát, amely előírta volna, hogy a kormány éves jelentésben számoljon be az országgyűlésnek a Nemzeti Vidékstratégia (NVS) végrehajtásáról.


A Nemzeti Vidékstratégia hosszadalmas szakmai és társadalmi vita eredményeképpen, széleskörű konszenzussal született meg, és olyan komplex vidékfejlesztési megközelítésben fogalmaz meg hosszú távú célokat, amely lehetővé teszi a vidék, az agrárium fenntartható, a gazdasági mellett a környezeti és társadalmi szempontokat is előtérbe helyező fejlesztését. Annak érdekében, hogy egy stratégia ne csak az asztalfióknak készüljön, elengedhetetlen a visszacsatolás, a stratégia céljai teljesülésének rendszeres vizsgálata.


Szabó Rebekának a Vidékstratégiában meghatározott indikátorok alapján elkészítendő jelentésről szóló javaslatát többek között azzal utasította el a kormány képviselője, hogy a kormány intézkedései alapján egyébként is „érezhető” a NVS megvalósulása. Az Együtt 2014-PM szerint ugyanakkor az állami földek kormányközeli nagygazdákhoz kerülése, vagy a kishantosi biogazdaság megsemmisítése éppen az ellenkezőjére enged következtetni. Ezért lenne elengedhetetlenül szükséges a magyar vidék sorsát alapvetően meghatározó, a fenntarthatóságra épülő célok teljesülését nem csupán „érezni”, hanem adatokkal alátámasztva pontosan ismerni is.


2013. június 14.


Szabó Rebeka


országgyűlési képviselő, Párbeszéd Magyarországért
Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség

 

(A képet köszönjük az elelmiszer.hu-nak.)