Megosztás
2015.5.24. |

Május 24-e az Európai Nemzeti Parkok Napja. A PM a jeles évfordulón  arra figyelmeztet: Magyarország az Orbán-kormány alatt a természetvédelemben legrosszabbul teljesítő európai állammá vált, ahol az értékőrzés helyett jelenleg csupán a pusztítás fékezésére van reális esély.

 

2010 óta kevesebb, mint a felére csökkent a tíz magyarországi nemzeti park pénzügyi támogatása. Az idei évben az állam elvette a nemzeti parkoktól a védett területek vagyonkezelői jogait, veszélybe kerültek a génmegőrző intézmények a legértékesebb természeti területek és – ha csak az Alkotmánybíróság közbe nem lép – hamarosan politikai hűbérbirtokká válhatnak a megbundázott állami földpályázatok révén. 

 

Ha mindezt összehasonlítjuk azzal, hogy Svédországban már 1909-ben megtörtént az első kilenc nemzeti park megalapítása, Magyarországon viszont 2002 (az Őrségi Nemzeti Park létrehozása) óta csak veszteségek érték a nemzeti parki hálózatot, kevés okot látunk az ünneplésre. 

 

A PM szerint a magyar nemzeti parkokat ki kell szabadítani a Fidesz jövőfelélő politikájának szorításából – amely ellen már a kormánypárt lelkiismeretes kisebbsége is lázadozni próbál –, a természeti örökség nem lehet a politikai zsákmányszerzés martaléka. 

 

Budapest, 2015. május 24.

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja