Jávor Benedek, Szabó Tímea, Béres András, Párbeszéd
Megosztás
2019.5.21. |

A Párbeszéd politikusai azért szólaltak fel, hogy semmiképpen ne építsék be az Óbudai-szigetet.

 

A párt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján beszélő politikusok a Népszava hétfői hírére hivatkoztak. A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénteki Magyar Közlönyben megjelent egy Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet, amely indokolás nélkül törli a világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül az Óbudai-szigetet.

Jávor Benedek EP-képviselő azt mondta: a Fidesz soha, semmit nem csinál véletlenül. A Hajógyári-sziget nem azért került ki a javasolt helyszínek közül, mert szakmai megfontolás áll a döntés mögött, hanem vélhetően azért, mert a területen a "Fidesz körüli oligarchák" valamilyen ingatlanberuházást terveznek és annak útjában állna, ha a terület világörökségi védelmet élvezne - fogalmazott. Elfogadhatatlan, ha az örökségvédelem szempontjait sutba dobva jelentős beruházásokat terveznek azon a területen ahol a római kori Hadrianus-palota is található - szögezte le a politikus. A Párbeszéd minden eszközzel harcolni fog az ellen, hogy "politika körüli befektetők" tönkre tegyék a Hajógyári-szigetet - jelentette ki.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője azt mondta, hogy amikor a miniszterelnök egy indoklás nélküli rendeletben tesz valamit, az nem sok jót jelent az ország és az emberek számára. A politikus hozzátette, Orbán Viktor csak ellenzékben harcolt az Óbudai-szigetért, mert amióta a Fidesz megint kormányra került, csak a pénz, csak a "rablás, a lenyúlás volt a fontos". Egy Hajógyári-szigeti beruházásnak végzetes következményei lennének a III. kerületi lakosokra nézve - mondta. A megemelkedő forgalom miatt nem lehet majd közlekedni, miközben még a jelenleginél is rosszabb lesz a légszennyezettségi helyzet - közölte.

Béres András, a Párbeszéd óbudai képviselője azt hangsúlyozta, hogy a döntéshozók az "emberek háta mögött, titokban szervezik ezt az ingatlanmutyit". A környezet elpusztítása ellen tiltakozó politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a szigetre azért sem szabad építkezni, mert a terület ki van téve az árvízveszélynek.