Megosztás
2014.8.2. |

Varga Mihálynak nincs igaza

 

Az Együtt-PM szerint Varga Mihály téved, amikor stabil nyugdíjrendszerről beszél. Sem a mostani, sem a leendő nyugdíjasok nem alhatnak nyugodtan. Sürgős beavatkozásokra lenne szükség, például végre be kellene vezetni a régóta ígért egyéni számlákat.

 

Az Együtt-PM Szövetség szerint helyes, hogy a Fidesz-kormány nem készül bevezetni a Népesedési Kerekasztal javaslatát, amellyel átgondolatlanul és előkészületlenül okoznának újabb felfordulást a nyugdíjrendszerben. A javaslat ebben a radikális formában ráadásul újabb lövészárkot ásna a társadalomba: ezúttal a gyermekeseket és a gyermekteleneket fordítaná egymással szembe. Ez visszataszító, és az Együtt-PM szerint vállalhatatlan.

Varga Mihály sajnálatos módon megint tévedett vagy hazudott a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban. A nemzetgazdasági miniszter ugyanis azt állította, hogy a magyar ellátórendszer stabil, és ahhoz az elkövetkező 15 évben nem kell hozzányúlni. Ez nem igaz, sem a mostani, sem a leendő magyar nyugdíjasok nem alhatnak nyugodtan. Sürgős beavatkozásra lenne szükség.

A kormány – bár megígérte – továbbra sem vezette be az egyéni nyugdíjszámlát, ezzel szemben a kályhában égetett el 3000 milliárd forintnyi magánmegtakarítást. Azokat a fiatalokat pedig, akiknek a befizetéseiből a nyugellátás költségeit fedezni kéne, százezrével üldözte el Magyarországról az elmúlt öt évben.

Ideje lenne végre megérteni, hogy a nők nem parancsszóra, nem pénzért szülnek gyermekeket! A nyugdíjrendszer foltozgatása helyett mindenekelőtt kiszámíthatóságra, és valódi munkahelyekre van szükség, emellett alapvető szemléletváltásra a nő- és a családpolitikában egyaránt. Ezek nélkül nem jöhet el a – mindannyiunk által valóban kívánat – demográfiai fordulat.

 

Budapest, 2014. augusztus 2.

Együtt-PM Szövetség