Megosztás
2016.10.18. |

A Párbeszéd értetlenül hallja, hogy a miniszterelnök szerint közel a teljes foglalkoztatottság, mivel ennek a számok és a mindennapi tapasztalatok is ellentmondanak.


A kormány figyelmébe ajánljuk az Eurostat statisztikáit: Csehországban, Lengyelországban és a balti államokban is 70% fölötti a foglalkoztatottság; Németországban 74, Svájcban 80, Izlandon 85%.

Ehhez képest Magyarországon úgy 67 százalékos a foglalkoztatottság, hogy ebben már szerepel a 230 ezer közfoglalkoztatott és 115 ezer külföldön dolgozó is. Nélkülük a foglalkoztatottság 62%, ami messze az Európai Unió átlaga alatt van. Ez lenne a teljes foglalkoztatottság?

Hogy egyes ágazatokban munkaerőhiány van, az nem a munkaerő elfogyásának, hanem az elbaltázott foglalkoztatáspolitikának a jele. A Párbeszéd a szakmával összhangban évek óta mondja a kormánynak, hogy három hónap álláskeresési támogatás kevés, hiszen az átlagos álláskeresési idő másfél év. A munkakeresőket bedarálja a közmunkarendszer, mielőtt megtalálnák a nekik való állást, így a munkáltatók is értékes munkaerőtől esnek el.

Az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközökre – képzésre, a mobilitás segítésére, az álláskeresőket mentoráló rendszerre – immár alig jut pénz, a Fidesz szinte minden ide tartozó forrást átirányított a közmunka finanszírozására.

Fordulatra van szükség a foglalkoztatáspolitikában: többeknek kell dolgoznia, de kevesebbet, ezért is áll ki a Párbeszéd a Mindenki számít! vitaprogramban a négynapos munkahét mellett.


Budapest, 2016. október 18.
Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője

 

Mindenki számít!
Csatlakozz!