Megosztás
2016.10.22. |

A magyar kormány elárulta, nagyon is tisztában van azzal, hogy munkahelyek százezrei tűnnek el a következő években a technológia fejlődése, a gazdaság átalakulása következtében. Ideje, hogy a kormány levonja a következtetéseket a felismeréséből.

350-400 ezer munkahely szűnhet meg Magyarországon a digitalizáció elterjedése miatt -  ezt maga Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mondta el egy rendezvényen. A miniszter arról beszélt, hogy a következő években a gyártási folyamat egyre inkább a digitalizációra épül majd, amelynek hatásai Magyarországon is megjelennek.  A magyar kormány is látja tehát már, hogy a negyedik ipari forradalomnak nevezett átalakulás – a digitalizáció és a magasan képzett munkaerőt is fenyegető automatizáció - megtizedeli a munkahelyeket. Igaz, megcsillan némi kincstári optimizmus Varga Mihály előrejelzésében, hiszen például a brüsszeli Bruegel Intézet számításai szerint a magyar munkahelyek több mint 55 százalékát fenyegeti az automatizáció, azaz több mint kétmillió álláshelyet.

Egyre kevesebb a hagyományos értelemben vett munka. Ezért is érdemes a munkaidőalapot csökkenteni, hogy több embernek juthasson munkahely. A Párbeszéd a négynapos munkahét bevezetését javasolja a mindenkiszamit.hu címmel elérhető programjában. A négynapos munkahét bevezetésével nagymértékben növekedne a termelékenység, az életminőség és a valódi foglalkoztatottság is.
 
Budapest, 2016. október 22.
Párbeszéd Sajtó

Mindenki számít!
Csatlakozz!