Megosztás
2021.7.20. |

 

A Párbeszéd I. kerületi alapszervezete nyílt levélben fordul a Várkapitánysághoz a budai Vár Fehérvári rondelláját és környezetét átalakító tervek kapcsán. A kerületi párbeszédesek emellett támogatják a civilek tiltakozását, kérdésekkel és javaslatokkal fordulnak a Várkapitánysághoz, és egyben arra buzdítják a kerületben élőket, hogy csatlakozzanak a helyi lakók kezdeményezéshez.

A Kormányzati intézményekben dolgozók és az azokat látogatók számára épít ismét mélygarázst a kormány, közel 5 milliárd forintért. A földalatti betonkolosszus fölött a tervek szerint kivágják a fákat, és szőlőtőkéket ültetnek, amelyeket az elképzelések szerint kertészkedni vágyó civilek gondozhatnak majd a későbbiekben. Az újabb kormányzati mélygarázs építését nem támogatjuk, a szőlőkert kapcsán pedig ismert, hogy 10 évvel ezelőtt már látványosan kudarcot vallott egy hasonló elképzelés; akkor a karókon lógó, kiszáradt szőlőtőkék évekig nyújtottak borzalmas látványt, míg végül visszaállították a korábban megszokott parkot. Érthető és jogos a környéken lakók tiltakozása a park felszámolása ellen, nincs szükség sem kormányzati mélygarázsra, sem pedig szőlőkertre a szóban forgó területen.

A kerületi Párbeszéd a Várkapitányságnak írt nyílt levelében 3 kérést fogalmaz meg:

1. Ne épüljön újabb kormányzati mélygarázs!

Alapvetően ellenezzük a mélygarázsok megépítését! Az egyetlen elfogadható érv az immár ötödik mélygarázs megépítésére az, ha a mélygarázs a helyben lakók egy létező problémáját oldja meg, azaz például enyhíti a turistabuszok állandó jelenlétével kapcsolatos terhelést és képes fogadni legalább 50-100 turistabuszt!

2. Szőlő helyett fákat ültessen a Várkapitányság!

A szőlő rossz üzenet, és rossz választás! Fakivágás és rombolás helyett inkább fejlessze a meglévő és valóban elhanyagolt állapotú parkot a Várkapitányság!

3. Legyen átlátható a döntési folyamat!

Azaz legyenek elérhetők mindenki számára a döntéshez kapcsolódó dokumentumok, és vonják be a környéken élőket a folyamatba!

 

A Párbeszéd I. kerületi alapszervezete