Erőss_Gábor_20141112
Megosztás
2014.11.12. |
Jövőre minden eddiginél brutálisabb megszorítások sújtják a közoktatást, a magyar gyerekeket. 2015-ben reálértéken 10%-os csökkenést szenved el a közoktatás. A Fidesz a nagyvállalkozói lobbinak engedelmeskedve teljesen ellehetetleníti a gimnáziumokat. Pedig volna honnan átcsoportosítani a pénzt: például a NAV-vezetők fizetéséből vagy a paksi Orbán-Putyin paktumtól. A PM Twitter-üzenetben fordul Brüsszelhez.
 
A középfokú oktatásra jutó összeg egynegyedével, 68 milliárd forinttal zuhan. Ez nem véletlen: a Fidesz-kormány – a nagyvállalkozóknak engedelmeskedve – meghirdette a gimnáziumok leépítését, és az eddig érettségit adó szakközépiskolák beolvasztását a szakképzésbe. Tömeges pedagógus-elbocsátás várható és az oktatás ezentúl csak egy szűk elit újratermelődését szolgálja.
A Párbeszéd Magyarországért Facebook-oldalán várjuk a véleményeket, hogy az emberek honnan csoportosítanák át a pénzt az oktatásra: a stadionépítési programtól, a NAV-vezetők fizetéséből, a Fidesz-oligarchák túlárazott közbeszerzéseiből, a Putyin-féle Paks II-től, vagy a havi 1 millió Ft. feletti fizetések adókedvezményétől?
Navracsics Tibornak, az EU oktatási ügyekért felelős biztosának twitter-üzenetet küldünk az eredményről, hisz’ nyilván nincs ideje hosszú elemzéseket végigolvasni az esélyegyenlőségről, a tudástársadalomról, a társadalmi igazságosság és felemelkedés fontosságáról.
 
Dr. Erőss Gábor
a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, oktatási szakpolitikusa