Megosztás
2013.4.19.

Elutasítja a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének részleges összevonásának tervét az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választási Szövetség. Az ötlet  a kormány „összevonási és államosítási” mániájának újabb megnyilvánulása, szakmailag szükségtelen és megalapozatlan. A hazai bankrendszer stabilitását a hamarosan felálló európai bankfelügyeleti rendszerhez való csatlakozás növelheti, nem pedig Matolcsy György kézi vezérlése. 

 

Az MNB és a PSZÁF részleges vagy teljes összevonásának ötlete mellett több szakmai érc szól, mint mellette. A hazai aktív monetáris politika mellett különösképpen nem szerencsés, ha a felügyeleti jogkörök a jegybankhoz kerülnek, aki ez esetben egyfelől „ügyfele”, másfelől „ellenőre” lenne a kereskedelmi bankoknak. Nem látszik, hogy miért kellene a jelenleg jól működő rendszerbe belepiszkálni. Felmerül a gyanú, hogy a cél pusztán a politikailag elkötelezett új jegybankelnök, Matolcsy György hatalmának további növelése.

 

Felhívjuk a kormány figyelmét arra, hogy a zöld utat kapott és 2014-ben megkezdi működését az eurózóna közös pénzügyi felügyeletét jelentő úgynevezett Egységes Felügyeleti Mechanizmus (SSM). Az ehhez való csatlakozás jelentene garanciát a magyar bankrendszer stabilitását illetően, nem pedig a bukott gazdasági miniszterre bízott felügyeleti jogkörök.

2013. április 19.

 

--

Scheiring Gábor

országgyűlési képviselő

Párbeszéd Magyarországért

 

Együtt2014 - Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség