Párbeszéd
Megosztás
2017.3.14. |

Az elmúlt hetekben egyre több lakó panaszkodik büdös szagra a józsefvárosi Rezső tér környékén; a katasztrófavédelem többször is kivonult, a mérési eredmények azonban azóta sem nyilvánosak. A Párbeszéd feljelentést tesz környezetkárosítás gyanúja miatt és a talajból, illetve a talajvízből vett mintával próbálja bizonyítani a szennyezést.

 

A katasztrófavédelem és a Csatornázási Művek hetek óta méréseket végez a józsefvárosi Tisztviselőtelepen; néhány napja a csatornafedeleket is lezárták. A hatóságok azonban eddig egyetlen adatot sem hoztak nyilvánosságra. A Metal-Art Zrt. is hallgat. A cég korábban – hivatalos, nyilvános dokumentumok szerint (itt és itt) – nagy mennyiségű szennyvizet engedett kezeletlenül a csatornába és az üzem területén végzett mintavételek alapján a nehézfémek (pl. a réz és a kadmium) koncentrációja is sokszorosa volt a veszélyességi határértéknek.


A Párbeszéd szerint azonnal nyilvánosságra kell hozni a mostani vizsgálatok eredményét és tájékoztatni kell a környéken élő több tízezezer embert, valamint a Heim Pál Gyermekkórházat, hogy milyen szennyezésnek lehetnek kitéve. A budapestiek egészségének megőrzése érdekében a párt bevizsgáltatja a helyszínen a talajt és talajvizet. Ezen kívül a Párbeszéd feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen környezetkárosítás gyanúja, valamint hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt.

 

Budapest, 2017. március 14.

Dr. Erőss Gábor

a Párbeszéd józsefvárosi képviselője

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!