Szabó Rebeka
Megosztás
2017.4.4. |

Az Orbán-kormány megint a jövőnkkel játszik: az erdőtörvény módosítása visszalépést jelent erdeink védelmi és közjóléti funkcióiban. A Párbeszéd szerint szűk csoportok anyagi hasznát nézi a kormány, ahelyett, hogy az erdők ökológiai és közjóléti funkcióit erősítené.

Az erdő hazánk egyik legértékesebb természeti kincse: a faanyag mellett a tiszta ivóvíz, talaj, levegő, kedvező mikroklíma biztosításától az egészségünk szempontjából is létfontosságú szabadidős lehetőségekig rengeteg szolgáltatást kapunk tőle. Ezt sodorja veszélybe a jelenlegi tervezet, amely az erdők gazdasági funkciójának kiterjesztését és a magánerdő-gazdálkodók elvárásainak való megfelelést helyezi előtérbe.

A Párbeszéd szerint hatalmas visszalépést jelent, hogy míg a hatályos erdőtörvény a védett erdőknél nem engedélyez gazdasági rendeltetést, az új szabályozás csak a fokozott védettség esetén korlátoz, vagyis az eddig védett erdők állapota is romolhat. Az idegenhonos (pl. akác) ültetvények telepítésekor meghagyandó védősávot a felére csökkentik, ami csak az ültetvény tulajdonosának előny, a közérdeknek komoly kárt okoz.  A folyamatos erdőborítás előírásai az eddiginél kisebb területen lesznek érvényesek, szembefordulva az európai gyakorlattal, a tarvágásos területek pedig sajnálatos módon növekedni fognak.

A törvény lehetővé teszi a 3 hektár alatti erdők értékesítését (ugyanúgy, mint a termőföldek esetében tette az NFA-törvény), utat engedve az állami erdővagyon elkótyavetyélésének. A legfontosabb ökológiai funkciójú erdősávokat (amelyek a mezőgazdasági területeken egyedüli záloga a természetes állat- és növényvilág fennmaradásának) pedig kivonja az erdőtörvény hatálya alól, gyors kitermelésre és pusztulásra ítélve azokat.

Ez a törvény jó mindazoknak, akik gyorsan pénzt akarnak csinálni a magyar erdőkből. A Párbeszéd szerint az egyik legfontosabb természeti kincsünket teszi tönkre a kormány, a termőföldet már ellopták, a magyar erdők nem válhatnak politikai zsákmánnyá.

Budapest, 2017. április 4.
Szabó Rebeka
a Párbeszéd szakpolitikusa

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!