Megosztás
2017.2.18. |

A Párbeszéd a vadászat teljes újraszabályozását javasolja a jelenlegi hatalom kitüntetett figyelmét élvező vadászok és a civil lakosság közötti, egyre gyakoribb konfliktusok, mindenekelőtt a gazdáik által sétáltatott kutyák visszatérően előforduló lelövése miatt. Javaslatunk lényegi elemei:

- Meg kell változtatni a vadászterületek kijelölésének szabályait. Jelenleg az ország szinte teljes területe vadászterületnek minősül (a belterületek, a temetők és a repterek kivételével), amit semmilyen ésszerű érv nem indokol. A Párbeszéd szerint a lakott terület határának 500 méteres körzetén belül csak különleges esetben, előzetes eseti engedély alapján legyen szabad vadászatot lehetővé tenni (a kutyák lelövésére jellemzően ebben a sávban kerül sor. A javaslat szerint a vadászterület határait hatóságnak kell kijelölnie, az önkormányzatok és a lakóközösségek érdemi beleszólása mellett.

- A (potenciális) vadászterületen sétáltatott kutyákat (számos nyugat-európai ország bevált gyakorlatát követve) messziről is látható módon, egyértelműen jelölni kell.

- A vadat zavaró vagy űző kutya kilövésére csak vadőrnek legyen joga.

- Rendezni kell az állami és a magántulajdon, a természetvédelmi és az állatvédelmi szempontok közötti, a jelenlegi szabályozásban fel nem oldott konfliktusokat, figyelemmel arra a korábbi alkotmánybírósági döntésre, amely szerint senki sem fosztható meg indokolatlanul a magántulajdonától (adott esetben a kutyájától), még az állami tulajdon (a vad) védelmében sem.

 

Budapest, 2017. február 18.

Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere, a Párbeszéd szakpolitikusa

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!