hulladékgazdálkodás
Megosztás
2015.12.12. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) értetlenül áll a kormány hulladékgazdálkodással kapcsolatos központosítási tervei előtt. Korábban az oktatás központosítása is csúfosan megbukott, a Klik csak tartozást halmozott fel, tolja maga előtt az adósságot és a problémákat. Ugyanez vár a hulladékkezelésre is, ha az Orbán-kabinet nem mond le központosítási tervéről. 

 

A PM működő városokat akar és nem nápolyi szemét káoszt gondolat az elejéről. A kormány évekkel ezelőtt rájött, hogy a hulladékkezelésben pénz van, ezért lehetetlenítette el az ország egy részében a már jól működő, piaci alapú szelektív gyűjtést és szállítást. Az akkori átalakítás miatt tömegesen mentek tönkre ezzel foglalkozó piaci vállalkozások és összeomlott a hazai környezetbarát hulladékgazdálkodás kialakulóban lévő rendszere. Számtalan önkormányzat volt kénytelen jelentős költséggel céget alapítani vagy városi tulajdonba vonni meglévőket.

 

A PM szerint minden problémát azon a szinten kell kezelni, ahol az keletkezik és, ahol a leginkább hatékonyan megoldható. A lakossági hulladék elszállításának szervezése tipikusan önkormányzati feladat. Nem érdemes országos holdingba vonni, mert a különböző településtípusok egészen más működési módot követelnek meg. Másmilyen hulladék keletkezik egy faluban, mint például a fővárosban, más a mennyisége és az összetétele.

 

Felszólítjuk a kormányt, hogy ne központosítsa a lakossági hulladékkezelést, hanem segítse az önkormányzatokat, és a lakók igényeihez igazodva tervezze meg a szelektív hulladékgyűjtést és a lomtalanításokat. A PM komplex megelőzési és kezelési rendszert regionális szintű megoldást sürget, még pedig minél hamarabb, mert a központosításért cserébe csak szeméthegyek gyűlnek össze.

 

 

Budapest, 2015. december 12.

Mach Péter

PM elnökségi tag, XX. kerületi önkormányzati képviselő

 

V. Naszályi Márta

I. kerületi önkormányzati képviselő

 

Új. Bal. Zöld.