szociális dolgozók
Megosztás
2017.8.24. |

A tavalyi költségvetésben bennragadt 90 millió forint a szociális dolgozók pótlékának keretéből. Ahelyett, hogy a kormány odaadta volna ezt az érintetteknek, a pénzt bicikliversenyre költötte el. Az EMMi reakciója pedig színtiszta hazugság, ugyani az ígért 9 milliárdos emelést már elköltötték és ez csak a magasabban képzett szakemberekre vonatkozi, ami a dolgozók 14%-át jelenti mindössze. A Párbeszéd újra benyújtja javaslatát, amelyben legalább 50%-os béremelést javasol az érintetteknek.

Nem elég, hogy a szociális dolgozók a létminimum alatt keresnek, az államtól nem csak anyagi, hanem szakmai megbecsülést sem kapnak. A maradványösszegek bicikliversenyre való elköltése is azt mutatja, hogy milyen könyörtelen és embertelen a kormány.

A Párbeszéd évek óta követeli, hogy a szociális dolgozók minimum 50%-os béremelésben részesüljenek, valamint Balog Zoltánék vegyék végre figyelembe a szakszervezetek követeléseit. Az érdekképviselet ugyanis legalább 20%-os emelést követel, miközben a kormány alig 10%-al emelte a fizetéseket, ami sok ezer szakember számára néhány ezer forintos fizetésnövekedést jelent csak, többségük pedig havi nettó 90.000 forintot visz csak haza. A szociális területről a kormány az elmúlt hét évben legalább 300 milliárd forintot vont ki, ám ahhoz, hogy a munkakörülmények is javuljanak, a teljes ágazat megújítására és a költségvetési támogatások növelésére is szükség van. Ezek a szakemberek foglalkoznak az idősekkel, a szegényekkel, az árvákkal vagy a kisgyermekekkel, nem szabad elengedni a kezüket.


Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke 
országgyűlési képviselő

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!