Rákgyógyszer
Megosztás
2017.11.16. |

 

 

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt követeli a kormánytól, hogy ne anyagi, hanem gyógyászati szempontok alapján döntsenek a daganatos betegségek kezeléséről.

 

Szabó Tímea csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a kormány november 1-jén változtatott a korábbi szabályozáson, a döntés ellen orvosszakmai- és betegszervezetek is tiltakoztak. A politikus elmondta, hogy írásbeli kérdést tett fel az ügyben Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének. Szabó Tímea közölte: kérdésére Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki azt írta, hogy első körben a gyógyszergyártó cégek érdekképviseleti szerveivel egyeztettek a változtatásról. A kormány ezzel elismerte, hogy nem a gyógyítás szempontjai, hanem az anyagiak domináltak - fogalmazott. A daganatos betegeknek ezért viszont még kevesebb esélyük lesz a jövőben, mert az először kiírt kezelés meghatározó - mondta.

 

Az államtitkár azt is állította, hogy egy egészségügyi szakmai kollégiummal is egyeztettek az ügyben - ismertette a választ a képviselő, aki szerint a kormány 2010 után "szétverte" és egy néhány fős testületté silányította ezeket a szakmai szervezeteket.

 

Hangsúlyozta, hogy a döntéshozók 2,2 milliárd forint megtakarítást várnak, miközben a kormány nemrégiben egy vajdasági futballcsapatra három milliárd forintot költött. A társelnököt arra kérték, hogy mondjon véleményt a jobbikos Apáti István korábbi rádióinterjújáról, amelyben a képviselő többek között arról beszélt, hogy "a Jobbikon kívül az összes párt a zsidóknak asszisztált, és Magyarország az izraeliek szabad prédájává vált". Szabó Tímea azt felelte, hogy a Párbeszéd számára semmiféle különbség nincs "aközött az uszítás között amit a Jobbik és aközött az uszítás között, amit a Fidesz-KDNP csinál ma Magyarországon". A Fidesz és a Jobbik egymással versenyeznek a gyűlöletkeltésben, a megfélemlítésben - fogalmazott.

 

A Párbeszéd ugyanúgy elhatárolódik a Soros György elleni "bujtatott antiszemita" kampánytól, mint minden más zsidózástól - válaszolta egy újabb kérdésre.

 

MTI, 2017. november 16., Budapest 

 

 

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!