Megosztás
2016.9.25. |

 

V. Naszályi Márta a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, önkormányzati képviselője a szeptember 24-ei Ligetvédő tüntetésen elmondott beszéde.

 

Naszályi Márta vagyok, önkormányzati képviselő, tájépítész mérnök és Budavárvédő.

Tudta, hogy a Budai Várat kormányzati negyeddé akarják alakítani és a terjeszkedés útjában álló múzeumokat raknák át a Ligetbe? Mint a kisgyerek a terepasztalon a színes házacskákat. 

Tudta, hogy mi baja a kormánynak a fákkal? Ugyanaz, mint a Várbazárban talált török kori romokkal, az egyedülállóan értékes telefonközponttal és a Várban élő emberekkel: útban vannak. És ami útban van, azt eltiporják. 

Tudta, hogy a Budavári Palotában sosem lakott király, de a polgárvárosban és a vár környékén mindig működött valamilyen település? A Vár értékét nemcsak a palota és a műemléképületek adják, hanem az a közösség is, amely itt él a maga hagyományaival, emlékeivel és reményeivel. Ez a közösség érték: gyökerei mélyre nyúlnak, mint a fáké, és elpusztításával sivár skanzenné válna a ma pezsgő polgárváros. A Váron belül kevés a fa, de sok a nemzedékek óta itt élő, itt dolgozó család. Őket készülnek kivágni – minket készülnek kivágni.

A betelepülő minisztériumok elviselhetetlen terhet jelentenek a Várnak és a környéknek. A kormányzati logisztika miatt a kerületbe jövő autóforgalom nőni fog, a diplomáciai útlezárások által a Váron kívüli közlekedés is rendszeresen megbénulhat. Az önkormányzat kedvezményes parkolási lehetőséget adott nemrég a minisztériumoknak és a baráti vendéglőknek, így a helyben lakók kiszorulnak a parkolóhelyekről.

És a megszállók elkezdték a rekvirálást: a vári ingatlanok nincsenek biztonságban többé. Sorra tünedeznek el a lakásokból és az üzlethelyiségekből a régi bérlők; mindebből csak a jéghegy csúcsát látjuk, azokat, akik nem hagyják magukat, mint például a Ruszwurm cukrászda. Vitás helyzetekben nem az itt lakókat védik, hanem a vendéglős havert, aki furcsamód több üzlethelyiségre is szert tett rövid idő alatt. Ha valaki az igazát követeli, fegyverrel rontanak rá.

A Várhegy gyomrába mélygarázsokat fúrnak. Ez tönkreteszi a védett barlangokat és emiatt a várfal bármikor rácsúszhat az alatta álló lakóházakra. A kerület szociális szolgáltatásai, az oktatási és gyermekintézmények férőhelyei csökkennek, úgy tűnik, hogy lakosságcserében gondolkodnak.

A mértéktelen invázió tehát teljesen felborítja a lakónegyed és az idegenforgalom törékeny egyensúlyát és kiszorítja az itt lakókat, kiszorítja a kultúrát. Helyette csak az üres kormányzati reprezentáció marad.

A Vár kormányzati központnak alkalmatlan, de hangulatos lakónegyed lehet. Olyan hely, ahol minőségi szolgáltatást kapnak a lakók is, a turisták is, és változatos kulturális élet zajlik. A kormány Várba költözésével viszont két legyet ütnek egy csapásra: tönkreteszik a Várat is és a Városligetet is. A Budavárvédők kiáltványában ezt mondjuk el: ragaszkodunk a városunk múltjához és jövőjéhez egyaránt!

Lehet, hogy a kormánybiztosoknak csupán terepasztal a Vár, a Városliget és a főváros, ahol játszi gyermekként tologathatja a dolgokat, de nekünk az otthonunk. Ne vegyék el a lakásainkat! Ne zsarolják el az üzlethelyiségeinket! Ne túrjanak ki az autóikkal! És ne vágják ki a fáinkat! 

 

Ez a mi városunk!