Napelem
Megosztás
2015.1.11. |

A napelemekre kivetett termékdíj az Orbán-kormány egyik legsötétebb ötlete: egyértelműen megmutatja, hogy a kormánytöbbség a jövőt bármikor hajlandó némi aprópénzre váltani. A PM írásbeli kérdést tesz föl az érintett minisztereknek, hogy megtudja, mi az oka a környezetvédelem megadóztatásának, és mit kívánnak tenni a nyilvánvalóan elhibázott szabályozás korrekciója érdekében.

 

Európában sehol sem kell környezetvédelmi termékdíjat fizetni a környezetbarát napelemek után, Magyarországon viszont - az Orbán-kormány briliáns törvényelőkészítő munkájának bizonyítékaként – mostantól kell, méghozzá kétszer annyit, mint a súlyosan környezetszennyező savas akkumulátorokért.

 

A Párbeszéd Magyarországért ezért írásbeli kérdésben tudakolja az illetékes miniszterektől:

 

- Pontosan milyen megfontolásból, milyen hatásvizsgálatok alapján jutottak arra a következtetésre, hogy ésszerű lépés a napelemek megadóztatása?

- Véleményeztették-e előzetesen a javaslatot az Országos Környezetvédelmi Tanáccsal (ahogyan azt a hatályos jog előírja), és ha igen, mi volt a tanácsadó testület véleménye?

- Mi az oka, hogy a kormány szisztematikusan akadályozza Magyarországon a zöldenergia terjedését?

- Most, hogy a hiba kiderült, mit kívánnak tenni a környezeti szempontból káros, a zöldenergiára történő áttérést megnehezítő szabályozás kijavítása érdekében?

- Készül-e a kormány arra, hogy a háztartási napelemek felszerelésének adóztatása helyett adókedvezményekkel és érdemi mértékű célzott támogatásokkal segítse a lakosságot abban, hogy energiaszükségletének minél nagyobb részét megújuló forrásokból tudja fedezni?

 

A PM szerint Magyarország költségvetését nem a környezetvédelem megadóztatásával, hanem az indokolatlan luxusberuházások elhagyásával és a Fidesz-haverok zsebébe vándorló pénzek megfogásával kell kiegyensúlyozni. Ha a Fidesznek a csőd elkerülésére csak az útdíj meg a napelem-adó jut eszébe, az újra azt bizonyítja, hogy teljesen alkalmatlanok egy ország kormányzásának felelősségteljes feladatára.

 

Budapest, 2015. január 11.

 

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja,

 

 

(fotó: www.napelemek.info)