Megosztás
2020.9.8. |
A magyar naperőművek több áramot termeltek augusztus közepén, mint a Paksi Atomerőmű. A Párbeszéd szerint már tények bizonyítják, hogy hibás az Orbán-kormány energiakoncepciója: a jövő nem a megbízhatatlan és drága atomenergia, hanem a zöld, biztonságos és egyre olcsóbb zöldenergia. Ideje, hogy a kormány is a realitásokhoz igazítsa az elképzeléseit.
 
Idén augusztus közepén több áram került a hazai hálózatba a magyarországi naperőművekből, mint Paksról. Az eset olyan energetikai fordulópontot jelez, amely az Orbán-kormány akarata ellenére, az energiaszektor törvényszerűségei miatt következett be: a napenergia egyre olcsóbb és hatékonyabb, az atomenergia viszont folyamatosan drágul, és a megbízhatóságával is gondok vannak. A Paksi Atomerőmű az üzemidő-hosszabbítást megelőző felújítások ellenére műszaki hibák sorával küzd, a rendelkezésre állása a legutóbbi időszakban már csak 66 százalékos volt – ezen sem az atompárti kormányzati akarat, sem a Paksra költött közpénzmilliárdok nem tudtak változtatni. A zöldenergia viszont annak ellenére töretlenül fejlődik, hogy Orbánék ott gáncsolják, ahol érik. Bár a Fidesz 2010-ben a zöldenergia adminisztratív korlátainak eltörlését ígérte, azóta ehelyett bevezette a napelem- és a hőszivattyúadót, a szélerőművek építését pedig betiltotta. Egyetlen másik EU-tagállamban sem létezik ennyi bürokratikus és pénzügyi akadály a tiszta energiatermelése előtt.


A Párbeszéd szerint most a valóság bebizonyította, hogy az orbáni irány zsákutca, azonnali fordulatra van szükség. A zöldpárt közelmúltban benyújtott és a Fidesz által leszavazott javaslatait újra elő kell venni: itt az ideje a szélerőmű-tilalom feloldásának, a napelemadó és az „elosztói teljesítménydíj” nevű másik zöldenergia-sarc eltörlésének, a napelemek áfakedvezményének. Az egyre irracionálisabb, orosz érdekű paksi bővítésre szánt ezermilliárdokból országos zöldenergia- és energiahatékonysági programot kell indítani magyar munkahelyeket teremtve, a magyar lakásállomány korszerűsítését támogatva, a magyar családokat segítve. Ez lenne az igazi patrióta gazdaság- és energiapolitika a hazai adófizetők pénzének Oroszországba küldése helyett.

 

Budapest, 2020. szeptember 8.

Jávor Benedek,
a Párbeszéd uniós tanácsadója, volt európai parlamenti képviselő
 
 
(Fotó: pixabay.com)