Megosztás
2015.11.23. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) sokadik vészjelzése után immár megcáfolhatatlan bizonyíték van arra, hogy a Tarlós-féle fideszes városvezetés által megálmodott Római-parti mobilgát nemcsak környezetromló, de szabálytalan is. A Közbeszerzési Döntőbizottság nemrég megsemmisítette a Római-parti gát tervpályázatát. A PM szerint ezzel megnyílt a lehetőség, hogy átláthatatlan befektetői érdekek helyett a budapestiek döntsenek Budapest utolsó természetes Duna-partjának sorsáról.

 

A fideszes városvezetés mobilgát-projektje egyre több sebből vérzik: sem társadalmi támogatás, sem elégséges szakmai egyetértés nincs mögötte, és a jelek szerint jogi szempontból is támadható. Öt éve hiába várunk arra, hogy Tarlósék megoldják a fokozottan veszélyeztetett terület árvízvédelmét.

 

A Római-part árvízvédelmének környezetvédelmi szempontból is megnyugtató, sürgős rendezéséért a PM a zsákutcát jelentő előkészületek azonnali leállítását követeli és felszólítja az illetékes városvezetőket, hogy a Római-parti népszavazás megtartásáig ne hozzanak döntést a főváros egyik legértékesebb természeti területéről. 

 

A PM emellett felszólítja az illetékeseket arra, hogy az alapjaitól újragondolt beruházás tervezése és kivitelezése során tartsák be a vonatkozó környezetvédelmi, építési és közbeszerzési szabályokat: egy újabb fideszes mutyi nem ér annyit, hogy feláldozzák érte az utolsó természetes állapotú budapesti Duna-szakaszt.

 

 

Budapest, 2015. november 23.

Béres András, a PM 3. kerületi önkormányzati képviselője