Megosztás
2015.5.7. |

Alacsony jövedelmek, gyenge kereslet, bezáró boltok, eltűnő munkahelyek – a negatív spirált a Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az Alapjövedelem bevezetése fordíthatja meg.

 

2014-ben egy év alatt 950 élelmiszerbolt zárt be Magyarországon a Nielsen piackutató friss jelentése szerint. Ez azt jelenti, hogy sok ezer munkahely veszett el, több tízezernyi család megélhetése került veszélybe.

 

A Fidesz-KDNP mindent megtett annak érdekében, hogy ellehetetlenítse a boltosokat. A trafiktörvénnyel egy évi 500 milliárdos piacot játszottak át a haveroknak, kártékony politikájukkal pedig azt érték el, hogy még mindig 8 százalékkal alacsonyabb a fogyasztás szintje a válság előttinél.

 

Az embereknek egyre növekvő hányadának alig van pénze vásárolni, hiszen az Orbán-kormány azoktól vesz el, akik eddig is minden pénzüket elköltötték, és azokat támogatja, akik a fölösleget külföldi nyaralásra költik, vagy éppen befektetik.

 

A PM az Alapjövedelem bevezetésével megfordítaná ezt a káros logikát: a szegények és a küszködő középosztály lennének a kedvezményezettek. Ezáltal fellendülne a boltok forgalma, újranyitnának a bezárt üzletek, és az áfa-bevételek növekedése miatt az államkassza is 200 milliárdos többlethez jutna.

 

Tordai Bence, a PM szóvivője