robotizáció
Megosztás
2017.7.25. |

 A Fidesz-kormány marxista „munkaalapú társadalom” eszméje azon az elavult meggyőződésen alapul, hogy csak a munka teremthet értéket. Az automatizáció, a robotok, a mesterséges intelligencia térhódítása alapjaiban kérdőjelezi meg ezt a felfogását.

 

"Bár a hazai újságokban csak mínuszos hír volt, a történelemkönyvek lapjain majdan hangsúlyos helyen lehet, hogy a kínai Foxconn 7 milliárd dollárt ruház be egy gigantikus üzem építésébe az USA-ban. Az a Foxconn, amely korábban bejelentette, hogy 60 ezer munkását rúgja ki és helyettesíti robotokkal. Nem annyira régi az a hír sem, hogy az Adidas visszatelepíti a gyártást Ázsiából Németországba – olyannyira automatizált lesz a gyártás, hogy megteheti – és meg is teszi.

Ezek a kis hírek a globális kapitalizmus korszakváltásának korai hírnökei. Az egyre automatizáltabb gyárakat mind jobban megéri a felvevőpiacok közelébe telepíteni, a munkaerő költsége egyre kevésbé fontos. Különösen felgyorsíthatja a folyamatot, ha a nagy felvevő piacok védővámok bevezetésével fenyegetőznek, mint azt épp Trump Amerikája teszi. Az „összeszerelő országok” – az olyanok, mint például Magyarország – történelmi léptékkel mérve nagyon rövid időn belül igen nehéz helyzetbe kerülhetnek. Óriási probléma, aminek aligha az a megoldása, hogy mindenki dolgozzon, nem számít, mit és hogyan.

 

A teljes foglalkoztatottság célja helyett a nagy hozzáadott érték teremtésére képes, kreatív, tanult és egészséges emberekből álló társadalom létrehozása lehetne inkább valóban perspektivikus politikai cél." -- Bővebben.

 

A tudás és a tanulásra való képesség a legjobb esély a boldogulásra. A Párbeszéd a tudásalapú társadalomban hisz, és abban, hogy minden gyereknek meg kell kapnia a valós esélyt a benne rejlő tehetség kibontakoztatására. A cél, hogy egységesen magas színvonalú oktatásban vegyen részt minden gyerek.

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!