Karácsony Gergely
Megosztás
2018.2.27. |

Az MSZP-Párbeszéd szerint ma Magyarországon szociális válság van, az országnak "antiszociális kormánya van", amely nem akarja a válságot megoldani.

    Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, ma Magyarországon válságban van minden olyan terület, amely az emberek életét befolyásolja. Ide sorolta az egészségügyet, a nyugdíjrendszert, a szociális ellátást és szerinte rezsiválság is van.
    Elmondta, az ellenzéki parlamenti képviselők benyújtották az Országgyűlésnek megoldási javaslataikat, de a Fidesz képviselői a népjóléti bizottság keddi ülésén leszavazták azokat. 
    Karácsony Gergely azt ígérte, hogy április 8-a után egy valódi szociális demokráciát építenek, és mindent megtesznek azért, hogy talpra állítsák az egészségügyet és visszapótolják az elmúlt években kivont forrásokat.
    Meg kell állítani a nyugdíjasok elszegényedését, igazságosabb nyugdíjrendszerre van szükség - hangoztatta.
    A miniszterelnök-jelölt közölte, megszüntetik a milliós nyugdíjakat, a tíz éve nem emelt minimálnyugdíjat megduplázzák, visszaadják a 13. havi nyugdíjat. Nyugdíjgaranciaprogramot, azaz valóban működő társadalombiztosítást hoznak létre, valamint gyógyszer- és kafetéria-támogatásokat adnak - részletezte.
    Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke kifogásolta, hogy a bizottság leszavazta a 13. havi nyugdíj bevezetéséről szóló javaslatukat, miközben a nyugdíjasok élethelyzetén nagyban segítene ennek a juttatásnak az újbóli bevezetése.
    Ismertetése szerint a nyugdíjasok 80 százaléka támogatja a 13. havi nyugdíj bevezetését. Hozzátette: a 2,6 millió nyugdíjasból félmillió mondja, hogy egyáltalán nem tud, 700 ezer nyugdíjas pedig csak komoly lemondásokkal tud megélni a nyugdíjából.
    Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, független országgyűlési képviselő azt tette szóvá, hogy a bizottságban a Fidesz-KDNP indoklás nélkül szavazta le a sürgősségi ellátás fejlesztéséről, a rákos megbetegedések elleni hatékony küzdelemről és az ellenzéki pártok által közösen benyújtott egészségügyi minimumról szóló határozati javaslatokat.
    Szerinte a következő négy évben a kormánynak meg kell dupláznia az egészségügyre fordítható forrásokat.
    A Jobbikkal való választási együttműködéssel kapcsolatban a miniszterelnök-jelölt akadémikusnak értékelte a visszaléptetéseket firtató kérdéseket, mert a Jobbik "kőkeményen" elutasította az együttműködést.
    Szerinte a Jobbik-szavazók majd eldöntik, hogy a kormányváltás érdekében átszavaznak-e az esélyesebb jelöltekre. Hozzátette: szerinte az MSZP-Párbeszéd, illetve a szövetséges pártok jelöltjei lesznek a legesélyesebb kihívók.
    A hódmezővásárhelyi választás tanulsága lehet - mondta -, hogy felszólítanak minden pártot, támogassák az MSZP-Párbeszéd által is támogatott független országgyűlési képviselőjelölteket, Mellár Tamást és Kész Zoltánt.
    Arra a kérdésre, mit szólnak ahhoz, hogy március 15-én békemenet lesz, Karácsony Gergely azt mondta, "napnál világosabb, hogy a Fidesznek tele van a gatyája és most megpróbálnak valamit kitalálni annak érdekében, hogy ne veszítsék el ezt a választást". Ez nem fog sikerülni! - hangoztatta.
    A politikus közölte, minden magyar állampolgárnak joga van Budapest utcáin elmondani a véleményét, de ő békemenet helyett más nevet javasol: "gyűlöletmenet". Azok, akik ott fognak menni a menet elején, a legtöbbet tették azért, hogy rossz legyen az emberek közérzete, hogy az emberek meggyűlöljék egymást - indokolt.
    Karácsony Gergely azt mondta, az MSZP-Párbeszéd feladata, hogy a békés fejlődés és a szabadság híveit hívják az utcára. Ezért március 15-én 15 órakor a Szabadság híd pesti hídfőjéhez várják azokat az embereket, akik valóban egy békés, szabad, igazságos országot szeretnének - mondta. "Mi vagyunk (...) a Talpra magyar és a Nemzeti dal örökösei" - fogalmazott.MTI 2018. február 27., kedd

 

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!