Megosztás
2016.9.9. |
A Párbeszéd Magyarországért szakértői szinten követi a finn példát, és felszólítja a Balog Zoltán emberi erőforrás-minisztert, hogy a kormány is delegáljon megfigyelőket a finn társminisztérium alapjövedelem-projektje mellé.
 
Finnországban 2017 januárjában startol a nagy alapjövedelem-kísérlet 10 000 fő bevonásával, és ennek tapasztalatainak felhasználásával alakítják ki a finn alapjövedelem végleges modelljét. A Párbeszéd Magyarországért felvette a kapcsolatot a Helsinki Egyetem korábbi oktatójával, aki figyelemmel követi a történelmi jelentőségű folyamatot, és rendszeresen tájékoztatja az Alapjövedelem ügye mellett elkötelezett Párbeszéd Magyarországért közösségét.
 
Felszólítjuk Balog Zoltánt és az EMMI-t, hogy vegyék fel a kapcsolatot a finn szociális és egészségügyi tárcával, hogy a finnek alapjövedelem-kísérletéből a magyarok is profitáljanak.
 
Érdekes hasonlóság a két ország között, hogy egy minisztériumi kutatás szerint a finnek 72%-a, a Republikon néhány hónappal ezelőtti felmérése szerint a magyarok 76%-a támogatja az alapjövedelem gondolatát. Alapvető különbség viszont, hogy míg a finn politikusok jobb- és baloldalon is hamar felsorakoztak az ügyben a társadalmi többség mögé, a magyar parlamenti pártok közül egyelőre csak a Párbeszéd Magyarországért szorgalmazza az Alapjövedelem bevezetését.
 
 
Budapest, 2016. szeptember 9.
a Párbeszéd Magyarországért szóvivője
 
Elég volt a kizsákmányolásból, a kiszolgáltatottságból!