Megosztás
2020.2.6. |

A Párbeszéd, várhatóan több ellenzéki párttal közösen, határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek, felszólítva a kormányt, hogy vonja vissza a módosított Nemzeti alaptantervet (Nat).

   Tordai Bence országgyűlési képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a beadvány pedagógusszervezetek észrevételei alapján készített szakmai álláspontot tükröz.
    "Az új Nat alkalmatlan az oktatás tartalmi irányainak" meghatározására, mert a Fidesz "szélsőjobboldali ideológiáját tükrözi", a gyermekekből alattvalókat akar nevelni, ráadásul őszig nem is lehet bevezetni - mondta az ellenzéki politikus.
    A határozati javaslatban a benyújtók arra is felszólítják a kormányt, hogy kezdjen egyeztetést a szakmai szervezetekkel annak érdekében, hogy létrejöhessen egy társadalmi és szakmai konszenzust tükröző, jó minőségű alaptanterv - közölte Tordai Bence.
    A képviselő kitért arra: a nap folyamán Gyöngyöspatára utazik, hogy személyesen tájékozódjon a településen kialakult helyzetről.
    A politikust megkérték, hogy említsen néhány konkrét kifogást a módosított Nemzeti alaptantervvel szemben. Azt felelte: a magyar irodalom és a történelem területén különösen megmutatkozik, hogy a Fidesz a saját "radikális, jobboldali, ókonzervatív ideológiáját próbálja átnyomni". Történelemhamisítás zajlik, miközben torz kánont próbálnak a szakmailag konszenzusos magyar irodalmi kánon helyébe állítani - tette hozzá.
    Kérdezték arról is, hogy nácinak tartja-e a Natba bekerült Wass Albertet. Tordai Bence visszakérdezett, hogy ha valaki 1944-ben ír egy pamfletet, amelyben a zsidóságot patkányokkal azonosítja, és a kiirtásukra szólít fel, akkor az náci-e. Újabb kérdésre úgy fogalmazott: Wass Albert a vészkorszak idején náci gondolatokat terjesztett.
    Arra a felvetésre, hogy a Jobbik ideológiáját lehet-e nácinak nevezni, azt felelte, hogy a Fidesz jelenleg jobbra áll a Jobbiktól, a kormánypárt az, amelyik szélsőséges ideológiát képvisel.
    Kikérték a véleményét politikustársáról, Jávor Benedekről, aki Novák Katalin külügyekért felelős Fidesz-alelnök római, Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőnél tett látogatásának apropóján azt írta angol nyelvű twitterüzenetében, imádkozik, hogy ne legyen kavarodás a meghívókban, és Novák Katalin "nehogy véletlenül egy bungabunga parti közepén találja magát a keresztény családi értékekről szóló beszélgetés helyett". Tordai Bence azt mondta, Jávor Benedek arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy miközben a Fidesz keresztény, konzervatív értékrendet hirdet, a kormánypárt valójában olyan emberekkel barátkozik, mint Silvio Berlusconi, aki egyrészt elítélt bűnöző, másrészt arról híresült el, hogy ilyen partikat szervez.
    Arról is kikérték a véleményét, hogy a Fidesz már felszólította Karácsony Gergelyt, hogy hívja vissza Jávor Benedeket Brüsszelből. Tordai Bence azt mondta: ő pedig arra kéri a Fideszt, hogy hívja vissza a posztjáról Orbán Viktort és Novák Katalint.
    Rákérdeztek a politikusnál arra is, hogy megbotránkoztatta-e Niedermüller Péter DK-alelnök, aki korábban rémisztő képződménynek nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat és nőket. A képviselő válasza szerint a polgármester arról beszélt, hogy a kirekesztő politikának nem lehet helye Magyarországon. Az a kirekesztő politika nagyon rémisztő, ami egy ennyire kis csoportra szűkíti le a Fidesz számára elfogadható emberek körét - tette hozzá.

 

(MTI)