Megosztás
2013.5.14.

A Párbeszéd Magyarországért döbbenten vette tudomásul, hogy a Várbazár felújítása során talált török kori romokat meg sem próbálták a helyszínen megvédeni, feltárásuk után néhány nappal már el is bontották azokat. A beruházás sietősségének politikai okai, úgy tűnik, felülírták a szakmai-régészeti szempontokat. A PM elítéli az emiatt történt nem elég alapos előkészítést és kapkodó leletmentést, és felszólítja a kormányzatot, hogy tegyen meg mindent az értékes leletek megőrzése érdekében!


Már 2011 őszén jeleztük az I. kerületi önkormányzat képviselő-testületében, hogy az ütemterv túlságosan rövid határidőkkel számol, melyek mellett nincs mód a korrekt előkészítésre, tervezésre, szakmai egyeztetésre. Tudható pedig, hogy a városi környezetben végzett feltárások időigényesek a várható gazdag leletanyag, az intenzíven beépített történeti környezet miatt. Ez különösen igaz a Várhegyre, történelmünk egyik legrégebb óta lakott területére. Félelmünk beigazolódott: a feszített tempó miatt a váratlanul előkerült – de a kiásandó tizenöt méter mély munkagödör útjába került – értékes leletek helyszíni megőrzésére nem kerülhetett sor. A Fidesz rombolva épít, miként a Kossuth téren – nem számít, hogy évtizedes fák vagy évszázados romok: ha útban vannak, eltünteti őket.

Pedig megfelelő kockázatelemzéssel, alaposabb, például geofizikai módszerekkel történő előkészítéssel jelentősen csökkenthető lettek volna a kockázatok. A  feltárt középkori romok izgalmasan és kreatívan beépülhettek volna a készülő műbe, ahelyett, hogy gyorsan elbontják őket. Emellett, a kövek egyedi megőrzésének is csak akkor van értelme, ha az épületet valahol máshol eredeti formában újraépítik. E nélkül az elbontás és elhordás nem ér semmit, a kövek lassan elenyésznek egy raktárban.

A Várbazár látványterve (forrás: Index)

 

Úgy tűnik, a a kiemelt projekt státusz a különleges figyelem helyett leginkább a szabályok megkerülésének eszköze. A KÖH megszüntetése, a kulturális örökségvédelem elmúlt években tapasztalt kivéreztetése után a szakma sem tudott ellentartani a kormányzati arroganciának – mely számára a történeti örökség védelménél előbbre való a cél, hogy a kiemelt beruházás a 2014-es választásokig elkészüljön és ezzel a kormányzat választási propagandáját szolgálja. Kormányra kerülve az Együtt2014-PM pártszövetség helyre fogja állítani az örökségvédelem intézményes garanciáit.


V. Naszályi Márta, I. kerületi önkormányzati képviselő
Karácsony Gergely, országgyűlési képviselő, a Kulturális és sajtóbizottság tagja